Hallandsposten

Alla MA Gruppens anställda uppsagda

HALMSTAD: Efter konkursen meddelades de 70 anställda på MA Gruppen att de blivit uppsagda. Företagets byggen har också stoppats.

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Konkursför­valtare säljer MA Gruppens tillgångar för att betala tillbaka på skulderna. De 70 anställda fick i förra veckan, fredagen den trettonde, beskedet att de blev uppsagda.

Många av de anställda stannade kvar ända till slutet i hopp om att företaget skulle räddas. I dag är de besvikna på hur ledningen skött kommunikat­ionen.

– ALLT HÖLLS HEMLIGT. Hade de varit mer öppna om hur den ekonomiska situatione­n såg ut hade vi kunnat komma med råd och bromsa det mycket tidigare, säger Mikael Brandt, som sedan i fredags är en av 70 som går hemma efter att ha blivit uppsagd på MA Gruppen, där han arbetade som putsare.

De tidigare anställda misstänker att de ekonomiska problemen pågått under flera år.

– Vi har fått jaga informatio­n själva, ingenting har kommit uppifrån. Antagligen har man skämts över situatione­n, säger Brandt, som också varit facklig representa­nt på företaget.

Omsättning­en för MA Gruppen gick dock blomstrand­e bra. På bara några år gick man från 5 till 70 miljoner kronor i omsättning. Ekonomin gick som bekant sämre.

– Men de vägrade ta hjälp från oss som är arbetare. I stället har man anställt folk på kontoret som inte har någon kunskap om byggbransc­hen.

Turerna har varit många, och de anställda har enligt Brandt hela tiden fått nya löften om att situatione­n ska lösas. Därför valde också majoritete­n av de 70 anställda att stanna kvar under den ekonomiska turbulense­n.

– Under rekonstruk­tionen hade vi bara en eller två uppsägning­ar. Vi hade ett möte med alla anställda och kom överens om att vi skulle stanna i hopp om att företaget skulle köpas upp.

TANKARNA FANNS DÄR. Den 15 september meddelades de anställda att företaget hade två tänkbara köpare, Carl-johan Berthilsso­n och Robert Toncic.

De menade att företaget hade bra omsättning men för höga kostnader – och var övertygade om att kunna vända företagets ekonomi på ett år, om bara rekonstruk­tionen gick igenom.

–Men de fick heller inte hela sanningen från ledningen. Ju mer felräkning­ar som dök upp, desto kallare fötter fick de, säger Brandt.

Enligt Carl-johan Berthilsso­n hade man inget annat val än att ge upp.

– Ju mer vi tittade desto större skatteskul­der hittade vi. Skuldkassa­n steg med 200 procent. Med de förutsättn­ingarna gick det inte att rädda bolaget, säger han.

I dag har ungefär hälften av de 70 anställda skrivit på för nya jobb, enligt Brandts uppskattni­ng. För golvläggar­na och plattsätta­rna har det varit enkelt. De jobbar inomhus. För murarna och putsarna har det däremot varit tuffare – det är inte riktigt säsong för den typen av jobb nu.

– VI ÄR ETT 20-TAL murare och putsare som ännu inte skrivit på någon anställnin­g än, säger Brandt. Men han känner ingen oro. – Nu vill man bara avsluta det här kapitlet. Jag är tacksam alla gubbarna, vi har haft god stämning igenom det här.

 ?? Bild: MICHAEL AHLBERG ?? SKULDBERG. Knappt sju miljoner kronor trodde man att skulderna var när man ansökte om rekonstruk­tion. Det visade sig sedan vara upp emot tolv.
Bild: MICHAEL AHLBERG SKULDBERG. Knappt sju miljoner kronor trodde man att skulderna var när man ansökte om rekonstruk­tion. Det visade sig sedan vara upp emot tolv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden