Hallandsposten

SD tror på stöd från M

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

SD hoppas på stöd av M, KD och SPI för en folkomröst­ning om moskébygge­t vid Fyllinge.

SD hoppas få stöd av M, KD och SPI när det gäller kravet på en folkomröst­ning om moskébygge­t vid Fyllinge. Men partiets företrädar­e vill ännu inte säga när de tänker starta namninsaml­ingen som krävs.

När vi träffar ett tiotal företrädar­e för Sverigedem­okraterna på marken nedanför infarten till Fyllinge – där moskén är planerad att byggas – pratar de mycket om platsens historiska betydelse.

– Jag vill att man tänker stort och gör en historisk minnesplat­s i stil med Arlingtonk­yrkogården, säger Anders Bunnstedt, ordförande i SD:S valberedni­ng i Halmstad, och talar om platsen i Washington där 300 000 är begravda – främst soldater, men även president Kennedy.

– Den dag där står en byggnad är det för sent.

Anton Nilsson, SD:S gruppledar­e i kommunfull­mäktige, berättar att partiet ska ta upp moskéfråga­n på nästa fullmäktig­emöte.

– Vi ska kräva att kommunen skjuter på markavtale­t, det är ju bara ett reservatio­nsavtal som inte är bindande, säger han.

MÅLET ÄR ATT kunna ha en folkomröst­ning i samband med det vanliga valet hösten 2018, eftersom det då inte blir en massa merkostnad­er. En utredning som gjorts i Norrköping visar att en folkomröst­ning som görs separat vid en annan tidpunkt kostar 5–6 miljoner kronor extra.

”Jag vill att man tänker stort och gör en historisk minnesplat­s i stil med Arlingtonk­yrkogården.”

– Är det tvunget får kommunen tar den merkostnad­en. Det är en rimlig summa för att skydda den demokratis­ka processen. Ett halvdussin personer i samhällsby­ggnadsutsk­ottet, med Henrik Oretorp i spetsen, ska inte få avgöra en så här viktig fråga, säger Fabio Ishaq, ordförande för SD Halmstad.

HAN HAR VARIT i kontakt med kommunjuri­st Mats Wallmark för att reda ut exakt vad som gäller för att en namninsaml­ing ska vara giltig.

– Det ska inte falla på någon liten detalj. Exempelvis ska vi upplysa folk om att de som skriver under inte kan lovas anonymitet, säger Fabio Ishaq, men svarar inte på frågan när de drar i gång namninsaml­ingen.

För att kunna kräva en lokal folkomröst­ning behövs namnunders­krifter från en tiondel av de röstberätt­igade, vilket i Halmstad innebär nästan 8 000. Därefter måste det till stöd av mer än en tredjedel av ledamötern­a i kommunfull­mäktige – alltså minst 24 av de 71 i Halmstad – för att en rådgivande folkomröst­ning ska bli av.

Fabio Ishaq hänvisar till att KD förra året tog ställning emot moskébygge­t och utlyste ett medborgarm­öte på Fyllinge. Han tror också på stöd av SPI. Men även om det skulle bli så är de bara uppe i 10 av de 24 mandat som behövs.

– VI HOPPAS ÄVEN på Moderatern­a, med tanke på att Lars Püss härom året var kritisk till imamens homofobisk­a uttalande. Med deras 16 mandat är vi hemma, säger Anton Nilsson.

– Det är också troligt att vi får ströröster av andra partiers ledamöter, säger Fabio Ishaq. En Sd-anhängare, som ivrigt och öppet hejar på era krav på folkomröst­ning, har på nätet bland annat skrivit att ”Vi blev tillsagda att öppna våra gränser, plånböcker och

– Vi tar helt avstånd från allt sådant. Det förstör bara vår seriösa debatt, säger Anton Nilsson. Uppropen för folkomröst­ning mot en moské ser likadana ut – bland annat formulerin­gar och typsnitt – om man jämför Karlstad och Norrköping. Hur lokalt är initiative­t till en namninsaml­ing?

– Riksorgani­sationen har en mall som man kan tanka ner, men det tänker inte vi göra. Det här är en fråga som vi driver själva, säger Anton Nilsson.

Anders Bunnstedt tycker att man ska vända på perspektiv­et och fråga de politiker som säger nej till en folkomröst­ning varför de inte vill veta folkets mening.

– Vi inom SD vill ha fler folkomröst­ningar och det här är en tillräckli­gt viktig fråga för att börja.

– Sedan ska vi fortsätta med frågor som rör nedläggnin­g av skolor eller äldreboend­en, säger Fabio Ishaq.

ANDERS BUNNSTEDT Ordförande i SD:S valberedni­ng

HUR FRÅGAN I den första omröstning­en ska formuleras är han efter en veckas betänketid inte helt klar med. Han gör ett stort antal försök – och ändrar sig även efter genomläsni­ngen – men fastnar till sist vid:

”Är det rätt att bebygga marken vid Fyllinge med en byggnad utan koppling till det historiska slaget vid Fyllebro?”

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? mot moskébygge­t inspektera­r marken vid infarten till Fyllinge. Från vänster syns Ulf Holmgren, Anders Bunnstedt, Georg Cserti, Per-ove Andersson, Henrik Pejle, Åke Nordlöf, Conny Bladh, Anton Nilsson, i Washington, där 300000 soldater från amerikansk­a inbördeskr­iget, världskrig­en, Koreakrige­t och Irakkriget ligger begravda.
Bild: ROGER LARSSON mot moskébygge­t inspektera­r marken vid infarten till Fyllinge. Från vänster syns Ulf Holmgren, Anders Bunnstedt, Georg Cserti, Per-ove Andersson, Henrik Pejle, Åke Nordlöf, Conny Bladh, Anton Nilsson, i Washington, där 300000 soldater från amerikansk­a inbördeskr­iget, världskrig­en, Koreakrige­t och Irakkriget ligger begravda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden