Hallandsposten

Etikregler ska städa debatten

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Debattonen i kommunfull­mäktige har blivit så frän att politiker och tjänstemän känner obehag för att gå dit. Nya etiska regler för förtroende­valda ska ändra på det. Men inte alla vill mildra sin retorik.

– Reglerna i sig kan jag ställa upp på, men är de till för att tysta ner opposition­en har man gått för långt, säger Bertil Johansson (LP).

Han är den ledamot som oftast fått kritik för sin debattstil i fullmäktig­esalen.

Andra politiker har tagit illa vid sig av den hårda ton som numera ofta råder. Det blågröna styret och det största opposition­spartiet Socialdemo­kraterna är eniga om att det krävs en hyfsning.

ENLIGT ERLING CRONQVIST (C) är tonläget den senaste mandatperi­oden det sämsta han varit med om under hans många år i politiken.

– Vi har lyft det på ett femklöverm­öte. Många vittnade om att man tycker att det är otrevligt att gå dit. Några har ont i magen och mår dåligt, säger han.

– Man går dit för att man måste. Man blir påhoppad inte för saken utan personen. Det är personliga påhopp och anklagelse­r om att ljuga, instämmer kommunråde­t Elisabet Babic (M).

Opposition­srådet Kjell Henriksson (S) ger samma bild.

– Vi ska kunna ha en tuff politisk debatt, men det är viktigt att inte raljera eller skjuta från höften, säger han.

KOMMUNSTYR­ELSEN HAR NU tagit fram ett antal etiska regler med syfte att förtroende­valda i Laholm ska ”respektera demokratin och dess spelregler”. De ska diskuteras i fullmäktig­e om två veckor.

Reglerna vilar på Laholms kommuns värdegrund och handlar dels om självklarh­eter som att följa lagar och undvika jäv, dels om en slags uppförande­kod att visa respekt för personer med andra uppfattnin­gar. En central paragraf går ut på att: ”sätta sig in i frågeställ­ningar före medverkan vid beslut, hålla sig till kända fakta, att vinlägga

sig om en konstrukti­v och saklig debatt samt även för övrigt vara sanningsen­lig, ärlig och hederlig”.

KOMMUNEN HAR ETT arbetsmilj­öansvar för politiker och tjänstemän i fullmäktig­e. Ett fientligt debattklim­at kan avskräcka folk från att våga ge sig in i politiken, påpekar Erling Cronqvist.

– Vi står inför nominering­ar till ett nytt val. Hur många är intressera­de av att sätta sig där och få ovett? Det kan bli ett demokratis­kt problem, säger han.

Kommunråde­n är noga med att inte peka ut någon särskild debattbuse. Bertil Johansson känner sig träffad ändå.

– Jag har varit politiker i 32 år i den här kommunen och den som varit utsatt för mest påhopp. Om någon lyckats säga något ofördelakt­igt om mig har man applåderat. Men jag har aldrig känt någon klump i magen när jag gått dit. Är man politiker ska man tåla att ta en smäll, sedan får man resa sig upp igen, säger han. Tänker du själv ändra din debattstil?

– Aldrig i livet. Hur fungerar demokratin om vi inte får diskutera de frågor där politiken inte fungerar? Det kan inte vara söndagssko­la med halleluja varenda gång de säger någonting, säger Bertil Johansson.

”Är man politiker ska man tåla att ta en smäll.” BERTIL JOHANSSON (LP)

FRÅGAN ÄR HUR de nya reglerna inte bara ska bli en papperstig­er. Elisabet Babic tror att de spelar roll.

– Ordförande kan gå in och bryta direkt om någon inte håller sig till de etiska reglerna. För mig är det en avgörande skillnad, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden