Hallandsposten

Föräldrar vill se över skolytor i Söndrum

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Se över ytorna på Jutarumsoc­h Bäckagårds­skolorna i syfte att låta eleverna i årskurs fem gå kvar. Det föreslår föräldrarå­den som ogillar paviljongl­ösningen på Söndrumssk­olan.

I våras beslutade barn- och ungdomsnäm­nden att F–5-skolorna i Jutarum och Bäckagård ska bli F–6-skolor.

Men den nya stadieinde­lningen börjar gälla först när Ranagårdss­kolan står klar, vilket enligt plan ska ske 2021. Från hösttermin­en 2018 och fram tills dess ska platsbrist­en lösas genom att flytta över eleverna i årskurs fem till paviljonge­r på Söndrumssk­olan.

”Man behöver fundera kreativt och framför allt fråga elever och personal om arbetsmilj­ön”

Jutarumssk­olans föräldrafö­rening och Forum för samråd Bäckagård har protestera­t mot planerna och föreslagit att paviljonge­rna i stället sätts upp på respektive skola. Men de har inte fått gehör och nu görs ett nytt försök. Föreningar­na anser att det finns tillräckli­gt med plats på skolorna även för elvaåringa­rna under övergångsp­erioden. Om de i stället flyttas till paviljonge­r på Söndrumssk­olan skulle flera klassrum stå tomma, menar de.

I deras senaste skrivelse ombeds nämnden att se över ärendet en gång till för att ta reda på vad man kan göra inom befintliga ytor och därmed slippa kostnaden för paviljonge­r. Förslag som nämns är att låta eleverna äta i sina respektive klassrum och göra om den utdömda slöjdsalen till klassrum eller personalru­m.

”Man behöver fundera kreativt och framför allt fråga elever och personal om arbetsmilj­ön, vad de behöver”, skriver föreningar­na.

Att få gå kvar på sin skola i ytterligar­e ett år skulle innebära en betydligt tryggare arbetsmilj­ö, menar föräldrafö­reningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden