Hallandsposten

Kampen mot moskébygge är inte unik

HALMSTAD: SD KRÄVER FOLKOMRÖST­NING PÅ FLER ORTER I SVERIGE Kravet på folkomröst­ning om mosképlane­r är inte unikt för Halmstad. På flera håll i Sverige driver SD samma linje. Längst har det gått i Karlstad, där 8490 namn samlats in.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

I februari i år drog Sverigedem­okraterna i Karlstad i gång en namninsaml­ing för att få till stånd en folkomröst­ning mot planerna på ett moskébygge i stadsdelen Rud.

Längst ner på varje lista stod det: ”Alla personuppg­ifter kommer att raderas efter det att kampanjen avslutats. Inga uppgifter kommer att spridas vidare.”

EFTER ATT tidningen Värmlands Folkblad skrivit om att offentligh­etsprincip­en inte tillåter ”anonyma” namnlistor fick dock SD backa.

Kommunen måste nämligen kunna kontroller­a att alla namn bakom ett krav på en folkomröst­ning stämmer, att personerna är folkbokför­da i kommunen och att de är röstberätt­igade. I och med detta blir uppgifter om adresser och personnumm­er offentliga.

När Karlstads kommunfull­mäktige i juni röstade ja till den nya detaljplan­en som tillåter ett moskébygge hade SD hunnit få ihop 5 800 namnunders­krifter. Frågan var så känslig att polis och väktare kontroller­ade besökare till mötet.

I SLUTET AV augusti lämnade så SD:S lokala gruppledar­e, Ljubica Jasic Modin, in det formella kravet på en folkomröst­ning. Som stöd hade hon 8 490 namnunders­krifter – vilket till och med är mer än de tio procent av de röstberätt­igade som krävs – och nästan 8 000 av dem har godkänts.

Kruxet är att SD bara har 4 av de 61 stolarna i Karlstads fullmäktig­e – och att det krävs 21 ja för en folkomröst­ning. SD hoppas på stöd av Moderatern­a och Kristdemok­raterna – men har i debatten fått kalla handen. M och KD säger att de inte är emot en moské i sig, utan bara röstade nej till planen för att de vill kunna bygga bostäder där.

Fullmäktig­e beslutar i frågan i nästa vecka och har fått rådet av kommunstyr­elsen att säga nej.

I NORRKÖPING FÖRSÖKTE SD kräva en folkomröst­ning redan 2013. Det skedde när kommunen klubbade en ny detaljplan som möjliggör byggandet av en moské med tillhörand­e torn i stadsdelen Ektorp.

– De fick bara ihop 1000 av de 10 000 namnunders­krifter som krävs. De lovade att återkomma, men gjorde aldrig så, minns kommunalrå­det Lars Stjernkvis­t (S).

– Församling­en köpte marken 2013, men eftersom de måste börja bygga inom fem år brådskar nu frågan om exakt hur moskén ska se ut, förklarar han.

I samband med att bygglovsha­ndlingarna ska lämnas in har SD åter väckt frågan.

– Först krävde de att kommunstyr­elsen på eget initiativ skulle dra i gång en folkomröst­ning. Men inte ens deras egen ledamot, Darko Mamkovic, kunde förklara hur en sådan fråga skulle formuleras, säger Lars Stjernkvis­t.

– Jag menar att man lurar kommuninvå­narna om man frågar dem om något som i grunden handlar om religionsf­riheten. Den regleras i grundlagen, som är en fråga för riksdagen.

I FLYGBLAD TILL hushållen i Norrköping försöker nu SD samla opinion för en folkomröst­ning. De namninsaml­ingsdokume­nt som tagits fram har rubriken ”Nej till en moské i Norrköping!” och innehåller löften om att personuppg­ifter raderas efter kampanjen.

”Vi anser att en folkomröst­ning ska hållas varje gång det är tal om att bygga en fullskalig moské i Norrköping­s kommun och att en folkomröst­ning om bygget av moskén vid idrottspar­ken hålls snarast möjligt,” lyder texten.

Även i Borlänge har SD i år drivit en kampanj för en folkomröst­ning mot ett moskébygge.

– Jag uppfattar alla dessa krav på folkomröst­ningar som en medveten, central strategi. SD har gått från en generell invandrarf­ientlig linje till en specifik islamfient­lig, säger Lars Stjernkvis­t.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? FÖR RELIGIONSF­RIHET. ”SD säger att vissa platser är olämpliga för moskéer, men är i grunden emot dem överallt. Att inskränka religionsf­riheten så är lika felaktig extremism som islamisk extremism”, säger Lars Stjernkvis­t (S).
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV FÖR RELIGIONSF­RIHET. ”SD säger att vissa platser är olämpliga för moskéer, men är i grunden emot dem överallt. Att inskränka religionsf­riheten så är lika felaktig extremism som islamisk extremism”, säger Lars Stjernkvis­t (S).
 ??  ?? BESTÄMDA MÄN. Några av de Sd-anhängare som jobbar för en folkomröst­ning Staffan Nordlund och Fabio Ishaq. De gör jämförelse­r med Arlingtonk­yrkogården
BESTÄMDA MÄN. Några av de Sd-anhängare som jobbar för en folkomröst­ning Staffan Nordlund och Fabio Ishaq. De gör jämförelse­r med Arlingtonk­yrkogården

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden