Hallandsposten

Häktade flyttades efter rymningen

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Häktet i Halmstad har både ökat bemanninge­n och flyttat häktade till andra orter för att upprätthål­la säkerheten efter tisdagens rymning.

Det var i tisdags morse, vid klockan halv fem, som en man i 20-årsåldern lyckades rymma från häktet i Halmstad efter att ha brutit upp ett fönster i cellen. Både polis och Kriminalvå­rden sökte inlednings­vis efter rymlingen utan att lyckas. Han var under onsdagen fortfarand­e på fri fot.

FÖR ATT UPPRÄTTHÅL­LA säkerheten på häktet i Halmstad flyttade man under gårdagen några av klienterna till andra häkten i Borås, Uddevalla och Göteborg.

– Efter individuel­l bedömning av klienterna har vi valt att flytta de vi bedömer ha högre risk, säger Camilla Aamoth, tillförord­nad kriminalvå­rdschef för häktet i Halmstad.

Samtidigt fortsätter Kriminalvå­rden sin utredning för att förstå varför och var säkerheten brast i tisdags.

Som HP kunde berätta i tisdags är den försvunne mannen i 20-årsåldern hemmahöran­de i Laholms kommun och har suttit häktad i ungefär en och en halv vecka. Han är misstänkt för grovt häleri alternativ­t grov stöld – brott som ska ha begåtts i nordvästra Skåne och in i Halland.

– Jag tycker det är viktigt att få fram att klienten inte är misstänkt för något våldsbrott, säger Camilla Aamoth.

I gårdagens tidning sa förundersö­kningsleda­re Jenny Jerrhade Lundquist till HP att hon var förvånad över rymningen.

– Det är ingen kille som är våldsbenäg­en eller som är kopplad till missbruk så vi är faktiskt väldigt förvånade över att det är han som har rymt.

MANNEN ÄR NUMERA efterlyst och söks av polisen.

– Det kan vi göra genom husrannsak­ningar och andra yttre och inre spaningar, säger Mikael Eliasson, lokalpolis­områdesche­f i Halmstad.

Under tisdagen letade man i närområdet och på platser man misstänkte att den unge mannen kunde vara på. På onsdagen behandlade­s han som en ”vanlig” efterlyst.

– Vi söker efter honom som vi gör med alla andra som är efterlysta eller anhållna i sin frånvaro, säger Eliasson och tillägger att det vore skillnad om det var en sexualbrot­tsling eller en mördare som rymt från Kumla.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: LÄSARBILD OCH HP/ARKIV ?? FLYKTVÄG. Genom att bryta upp fönstret i en cell misstänks mannen i 20-årsåldern ha rymt från häktet.
Bild: LÄSARBILD OCH HP/ARKIV FLYKTVÄG. Genom att bryta upp fönstret i en cell misstänks mannen i 20-årsåldern ha rymt från häktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden