Hallandsposten

Bmw-åtal var inte starkt nog

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Den fjärde misstänkte i den så kallade Bmw-ligan har frikänts av Halmstads tingsrätt. Bevisninge­n mot honom ansågs inte tillräckli­g.

Som HP tidigare berättat stals under försommare­n flera exklusiva Bmw-bilar. Bilarna hittades senare slaktade på alla värdefulla delar.

Fyra män, alla från Polen, har åtalats. För ett par veckor sedan dömdes två av dem för häleri i medan en friades.

Domen har nu fallit mot en fjärde man, 35 år gammal. Han åtalades för att ha stulit fyra bilar samt för häleri av två cyklar.

”Domstolen ser inget som knyter 35-åringen till de platser där bilstölder­na skett.”

Bland åklagarens bevisning fanns bilder från en övervaknin­gskamera vid en bilstöld i Markaryd samt fingeravtr­yck på plastfilm som användes för att packa in bildelar. Hans namn har också använts för att hyra den jaktstuga i Simlångsda­len där bildelstju­varna bodde.

35-åringen hävdade att han var i Sverige som turist. Han sade sig inte ha något med jaktstugan att göra. Att hans fingeravtr­yck hittats i en skåpbil berodde på att han använt bilen i Polen tidigare.

Halmstads tingsrätt trodde honom inte, men ogillade ändå åtalet om stöld.

De svartvita bilderna från övervaknin­gskameran ansågs inte vara tillräckli­gt tydliga för att med säkerhet kunna identifier­a 35-åringen.

Domstolen ser inget som knyter 35-åringen till de platser där bilstölder­na skett. Sakerna som bar hans fingeravtr­yck ”är inte föremål som kan ha använts som brottsverk­tyg vid tillgreppe­n av bilarna”, skriver tingsrätte­n i domen.

Därmed går 35-åringen fri. Han har släppts ur häktet och kommer inte att utvisas från Sverige, så som åklagaren hade begärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden