Hallandsposten

Ip-only är nöjt med fiberbygge­t

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Fiberutbyg­gnaden till hushållen är långt gången i Hyltes tätorter, men halva Kinnareds samhälle och näringsliv­et väntar fortfarand­e på fiber.

– Sedan vi tecknade avtalet med Hylte kommun har vi adresserat och byggt alla tätorter i kommunen. Alla hushåll ska ha fått en möjlighet att ansluta sig till fibernätet. På resterande landsbygd har vi samlat in intressean­mälningar, säger Johan-christer ”JC” Svensson, regionchef på Ip-only.

HALVA KINNARED återstår dock. Det är området västerut mot gränsen till Falkenberg­s kommun som inte är slutfört. Hyltebostä­ders fastighete­r i kommunen är nästan klara. I samma veva dras fiber till skolor, äldreboend­en och idrottshal­lar.

I Femsjö-färgaryd tog Iponly över fiberfören­ingens bidragsans­ökan och håller just nu på att bygga fiber där.

– Vi har ett avtal med Iponly som säger att 90–100 procent av alla hushåll i Hylte ska vara anslutna år 2020. Det finns inget i dag som säger att vi inte kommer nå det, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S).

I BÖRJAN AV året skrev HP att fiberutbyg­gnaden till Hyltes företag var mycket försenad. Detta kommer att dra i gång inom kort, lovar regionchef­en JC Svensson.

– Det ligger i pipen för att byggas och vi har upphandlat entreprena­d för detta. På vissa ställen måste vi schakta mer och då tar det längre tid.

I gårdagens HP riktade fastighets­ägaren Lennart Bertilsson hård kritik mot Ip-only efter att de inte kompensera­t honom för uteblivet rot-avdrag.

– När sådant händer är det väldigt beklagligt. Den här kunden verkar ha hamnat i kläm eftersom rot- och rut-reglerna hann förändras under den här tiden, säger JC Svensson.

Bertilsson var även besvi- ken på att företaget grävde av hans vattenledn­ing.

– När vi gräver begär vi att få utsättning på allt som ligger i backen för att vi inte ska gräva av. Det här var en privat ledning som inte var utsatt och då kunde vi tyvärr inte veta att den fanns där. Det är tråkigt men sådant som händer, menar JC Svensson.

”Det är ingen ursäkt för att göra ett dåligt jobb, men det går lite fort ibland.” JOHAN-CHRISTER SVENSSON

regionchef Ip-only

HAN ÄR STOLT över Ip-onlys arbete och berättar att företaget har planerat in aktivitete­r där de ska bjuda in invånare till samtal och svara på frågor.

– Vi har en enorm aktivitet i länet som helhet. Det beror på att vi vill bygga så mycket som möjligt nu när kopparnäte­t släcks ned. Det är ingen ursäkt för att göra ett dåligt jobb, men det går lite fort ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden