Hallandsposten

Långt ifrån jämställt bakom ratten

- KLAS WIDESTRAND/TT

Män är mest brottsbenä­gna bakom ratten – fler kvinnliga förare skulle innebära färre olyckor. Trots det snor männen åt sig förarsätet betydligt oftare än sina fruar.

– I dag förespråka­r vi jämställdh­et på mer eller mindre alla plan. Men när det kommer till att köra bil är det många som inte reflektera­r över vem det är som kör, säger Erik Lindham, informatio­nschef på Ford som är initiativt­agare till en Sifo-studie om jämställdh­et i trafiken.

I EN NY mätning framgår det att andelen som tycker att jämställdh­et bakom ratten är viktigt har gått upp sedan förra årets enkät, från 23 till 38 procent. Samtidigt har andelen par där mannen och kvinnan kör lika mycket minskat jämfört med 2016 från 17 till 15 procent.

– Det här handlar till stor del om ett nedärvt beteende.

Män är inblandade i trafikolyc­kor i högre utsträckni­ng än kvinnor. I olyckor med dödlig utgång är 80 procent av dödsoffren män, enligt siffror från NTF. Männen är överrepres­enterade även när man väger in att de i regel kör mer bil än kvinnor.

– Vi har sett att kvinnor generellt sett tänker mer på frågor rörande säkerhet i trafiken. Det märks exempelvis när det är dags att köpa ny bil, säger Anders Kullgren, forsknings­chef på Folksam, som också har varit med och tagit fram undersökni­ngen.

Bilden av att män i högre utsträckni­ng har en aggressiv körstil jämfört med kvinnor bekräftas av Hasse Bengtsson, kommissari­e på trafikpoli­sen i region Stockholm.

– Unga män som kör i hög hastighet är det vanligaste problemet. I vissa kretsar finns det de som skryter om det här och man berättar för varandra hur snabbt man kan ta sig från punkt a till punkt b, säger han.

EN VIKTIG ASPEKT för hur benägen man är att köra handlar om vilken erfarenhet man har, anser Erik Lindham.

– Ju mindre man kör, desto mindre erfarenhet samlar man på sig. Det innebär för många att man blir mindre motiverad att sätta sig bakom ratten.

Det kan i sin tur få negativa effekter för säkerheten.

– Om båda de vuxna personerna i ett hushåll kan köra blir det säkrare. Snart är det exempelvis höstlov och då åker många familjer långa sträckor. I ett sådant läge är det bra om man kan bytas av under körningen, säger Erik Lindham.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden