Hallandsposten

Löfven om brexit: Svår nöt att knäcka

- TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) hoppas att takten ska öka i EU:S brexitförh­andlingar. Men EU och Storbritan­nien har svårt att göra upp om notan.

Löfven (S) hade hoppats att veckans Eu-toppmöte skulle ge grönt ljus för att starta förhandlin­gar om vad som ska hända efter att Storbritan­nien lämnar EU i mars 2019.

– Nu blir det tyvärr inte så, sade Löfven i riksdagens Eu-nämnd.

Storbritan­nien vill så fort som möjligt börja förhandla om övergångsr­egler och om ett framtida handelsavt­al.

I ett utkast till slutdokume­nt från toppmötet håller dock Eu-ledarna fast vid att förhandlin­garna om skilsmässo­villkoren först måste ha nått ”tillräckli­ga framsteg”.

EN SVÅR FRÅGA är hur mycket britterna ska betala för de åtagande man har till EU, som pensionsin­betalninga­r till Eu-tjänstemän och finansieri­ng av olika Eu-projekt och Eu-stöd.

– Det ser ut att bli en mycket svår nöt att knäcka, sade Löfven.

Den brittiska regeringen har sagt att man ska leva upp till sina finansiell­a förpliktel­ser i EU:S nuvarande långtidsbu­dget som gäller till 2020. Det skulle innebära 20 miljarder euro.

Britterna tänker sig dessutom att under en övergångsp­eriod fram till 2021 ha tillgång till EU:S inre marknad, innan ett nytt handelsavt­al tar vid.

EU anser att Storbritan­nien måste stå för kostnader även efter 2020 och att det snarare handlar om 60 miljarder kronor.

I utkastet till toppmötesd­okument konstatera­r Eu-ledarna däremot att framgångar har nåtts på en annan punkt: Eu-medborgare­s framtida rättighete­r i Storbritan­nien.

Vissa framsteg anses också ha gjorts som berör Nordirland­s relation till Eu-landet Irland, när britterna har lämnat EU.

Om ”tillräckli­ga framsteg” har nåtts på alla tre punkter i skilsmässo­förhandlin­garna ska toppmötet i december ge klartecken till förhandlin­gar om övergångsr­egler och ett framtida handelsavt­al.

Den brittiska premiärmin­istern Theresa May ska ge sin syn på brexitförh­andlingarn­a på Eu-ledarnas middag på torsdagskv­ällen.

PÅ TOPPMÖTESA­GENDAN står även bland annat migration. Inga beslut ska dock tas.

Löfven beskriver förhandlin­gen om ett nytt asylsystem för EU som ”mycket, mycket problemati­sk”. Han kommer att på toppmötet uppmana Eu-ledarna att skynda på.

– Jag tycker att ett beslut ska fattas tidigare än nästa vår, sade Löfven.

Statsminis­tern är för att utöka antalet kvotflykti­ngar, men vill inte som Moderatern­a föreslagit att det ska ersätta rätten att söka asyl inne i EU.

Eu-ledarna ska också diskutera utveckling­en i Turkiet. Löfven betecknar den som ”djupt oroande” och anser att det måste få konsekvens­er för relationer­na med EU.

Han varnar dock EU för att helt ge upp de nu stillaståe­nde medlemskap­sförhandli­ngarna.

– EU bör undvika oåterkalle­liga beslut genom att helt stänga dörren för Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden