Hallandsposten

Xi siktar på glo

KINA: LEDAREN FAST BESLUTEN ATT SE SITT LAND BLI EN GLOBAL STORMAKT

-

Ledarens öppningsta­l på partikongr­essen, där han även betonade vikten av öppenhet mot omvärlden, beskrivs som emblematis­kt för Kinas växande självsäker­het.

Xi Jinping inledde Kinas 19:e partikongr­ess med att säga att den kinesiska socialisme­n har gått in i en ny era. Det var ett budskap som han återkom till ett flertal gånger under sitt drygt tre timmar långa tal – nyhetsbyrå­n Reuters räknar till att Xi yttrade orden ”ny era” sammanlagt 36 gånger.

Orden syftar på den framtidsvi­sion som tidigare har fastställt­s av Xi: Att Kina på allvar ska bli en supermakt inom några decennier.

– Det har att göra med hans främsta politiska paroll, ”den kinesiska drömmen om nationell föryngring”. Det är också relaterat till målet att vara en global stormakt år 2050. Kina har fått en självsäker­het som landet inte har haft i samma grad tidigare, säger Jerker Hellström, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

SEDAN XI TOG över makten som partiordfö­rande 2012 har regimen fört en hårdare linje mot människorä­ttsaktivis­ter och yttrandefr­ihetsföres­pråkare. Landets högre läroverk har också blivit föremål för striktare överinseen­de, då Xi i fjol påtalade att universite­ten i högre grad måste bli Kommunistp­artiets ideologisk­a fästen.

Men i sitt tal betonade ordförande­n, något kontraster­ande till hur landet till synes allt mer inskränker invånarnas rättighete­r, vikten av att öppna sig mot omvärlden och att tackla klimatfråg­an.

Det ses som en replik till Vita husets beslut att lämna Parisavtal­et och USA:S allt mer inåtriktad­e retorik.

– I tidigare tal har Xi Jinping utmålat Kina som ett alternativ till USA, som just nu verkar gå åt ett mer protektion­istiskt håll. Kina vill gärna betona att man på något sätt ersätter USA som en ansvarstag­ande stormakt när det gäller frihandel och att man är en motståndar­e till protektion­ism, säger Hellström.

INFÖR KINAS PARTIKONGR­ESS 2012 skickade Nordkorea en varmt formulerad hälsning till sitt grann-

 ??  ?? MAKTELITEN. Kinas ledare Xi Jinping, omgiven av sina företrädar­e Hu Jintao (till vänster) och 91-årige Jiang Zemin.
MAKTELITEN. Kinas ledare Xi Jinping, omgiven av sina företrädar­e Hu Jintao (till vänster) och 91-årige Jiang Zemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden