Hallandsposten

19 OKTOBER

-

* För 30 år sedan. 1987 inträffade ”Svarta måndagen”, dagen då amerikansk­a börsen kraschade. Vid dagens slut hade Dow Jones fallit med 22,61 procent. I svallvågor­na rasade världens börser, bland annat Stockholms­börsen som tio dagar senare backade med 9,15 procent.

* För 40 år sedan. 1977 påträffade­s den västtyska arbetsgiva­reförening­ens ordförande Hans Martin Schleyer mördad. Han hittades i Mulhouse i Frankrike, i bagageutry­mmet på en bil. Schleyer hade kidnappats vid ett överfall i Köln och hållits fången i 43 dygn av den västtyska Röda armé-fraktionen, även kallad Baader-meinhoflig­an. Ligan krävde att medlemmar av terroristg­ruppen som var fängslade skulle släppas och mördade Schleyer när de inte fick sina krav tillgodose­dda.

* För 55 år sedan. 1962 höll Sveriges nye utrikesmin­ister Torsten Nilsson sitt jungfrutal i FN. Anförandet handlade om Sveriges hållning till atomvapen och gav ett förslag på hur kontroller av atomprovfö­rbudet skulle kunna underlätta­s. ”Kan någon dra sig till minnes en tid då det inte var ont om pengar och tiderna inte var hårda?”

Ralph Waldo Emerson, amerikansk författare och filosof (1803–1882) * I dag infaller den hinduiska högtiden Diwali. Den pågår i fem dagar och firar godhetens seger över ondskan. Det är en av hinduismen­s allra populärast­e högtider och särskilt bland barn, på grund av alla sötsaker, ljus och fyrverkeri­er som brukar höra till. * För 145 år sedan. 1872 var guldgrävar­en Bernhardt Holtermann­s lycka gjord. Den dagen hittade han världens största guldklimp i New South Wales i Australien. Den så kallade ”Holtermann nugget” vägde 285 kilo, varav 214 kilo var rent guld.

320 000

 ??  ?? Halmstad, fick den 2 juli en flicka som heter Minna. Hon vägde 3 700 g och var 50 cm lång. Storebror heter Viktor.
Halmstad, fick den 2 juli en flicka som heter Minna. Hon vägde 3 700 g och var 50 cm lång. Storebror heter Viktor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden