Hallandsposten

Egen mat har inte varit något problem för oss

-

FÖRSKOLA. Angående beslutet som rör ”äta medhavd mat” tillsamman­s med barnen på förskolan. Av olika skäl (medicinska, religiösa, hälsoskäl etcetera) väljer vi som vuxna vad vi vill äta för mat till lunch. Har arbetat på förskola under många år och vi har aldrig varit med om att barn tar illa vid sig eller känner sig orättvist behandlade av att vi har med egen mat. Då vi litar på barnens förmåga vet vi att de förstår att vi, liksom deras föräldrar kan ha med lunchlåda. Ingen av oss tar dessutom med mat som inte överensstä­mmer med det barnen äter eller riskerar barnens säkerhet vid eventuella allergier.

EN VANLIG ANLEDNING till varför vi tar med egen mat är avsaknad av tillräckli­g mängd grönsaker. Vi förstår att köket inte kan tillhandah­ålla det vi kräver och tar därför gärna med oss själva.

Valet att ta med egen mat vet vi finns kvar och att vi då har möjlighet att värma och äta mat på vår lunchrast.

Vi ser inte detta som ett alternativ då det sociala lärandet, (bordsskick etcetera) går förlorat om vi väljer att titta på när barnen äter. Hur tänker ni runt detta? Vi tycker att de signaler vi ger barnet kan visa på att man inte behöver äta vilket många barn gärna vill slippa ), eller att maten inte är god.

VI KÄNNER ATT det finns vissa frågor vi vill ha svar på.

- Vad är vinsten med dessa beslut?

- Utifrån hälsoaspek­t: Är det inte viktigt att personal får välja kost efter vad han/hon mår bra av?

- Vad ger vi för signaler till barnen?

I dessa tider när vi talar mycket om kränkninga­r skriver vi under på att i detta fall känner vi som personal oss oerhört kränkta. Att skapa oro med dessa i våra ögon banala beslut känns inte relevant i dessa tider, när det finns annat vi borde se över.

Dessutom undrar vi vad konsekvens­erna blir om vi väljer” civil olydnad” och inte följer detta beslut?

Pedagoger från förskolan

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? MATDAGS. Skribenter­na uppmärksam­mar lunch-måltiden inom förskolan.
Bild: TT/ARKIV MATDAGS. Skribenter­na uppmärksam­mar lunch-måltiden inom förskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden