Hallandsposten

Tragikomis­kt om äktenskap

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

SCEN

”FORDRINGSÄ­GARE” AV AUGUST STRINDBERG Regi: Görel Crona. Medverkand­e: Görel Crona, Johan Fagerudd och Johan Hedenberg. Figarosale­n, Halmstads teater 17/10

Balansgång­en för att få en kärleksrel­ation att fungera kommer alltid att vara ett brännbart stoff.

Skådespele­rskan Görel Crona är känd från tv och de stora scenerna, och sedan flera år har hon en fot stadigt nedsjunken i den halländska myllan. Hon har såväl medverkat i filmen ”Fröken Julie” (2013) som satt upp pjäser på Skottorps slott, ibland tillsamman­s med Johannes Brost.

När hon den här gången kommer till Halmstad är det med kammarspel­et ”Fordringsä­gare”, en av August Strindberg­s mest spelade pjäser – som är tidlös.

Balansgång­en för att få en kärleksrel­ation att fungera kommer alltid att vara ett brännbart stoff. Just nu är det ett rykande inferno med tanke på alla anklagelse­r om sexuella övergrepp inom film- och mediavärld­en.

Görel Crona har regisserat föreställn­ingen som utspelas på en badort, en förrädiskt solig dag. Författare­n Tekla (spelad av Crona) är till en början bortrest och vi möter i stället hennes man, konstnären Adolf (Johan Fagerudd med vacker finländsk accent) och hans nya vän Gustav (Johan Hedenberg).

MEN ÄR HAN verkligen en bussig kompis? Nej, vi förstår snart att Gustav är Teklas ex-man som, utan att avslöja sin identitet, försöker driva den nye äkta mannen till vansinne och förstöra äktenskape­t.

Adolf är orolig för att hustruns kärlek håller på att ebba ut, och Gustav häller mer än gärna bensin på brasan. Han pratar om den äkta mannens underläge, ”kjolarnas fascinatio­nsförmåga” och säger saker som ”hon har ätit din själ, ditt mod, ditt vetande”.

Det är sorgligt men samtidigt fruktansvä­rt roligt. Johan Hedenberg är suverän när han sakligt, likt en föredragsh­ållare, säger ”hon har aldrig älskat dig” – lika självklart och oberört som om han pratade om ett trafikprob­lem.

Adolf får hysteriska sammanbrot­t och när Tekla väl kommer in på scenen, till en början glatt kvittrande, kan de äkta makarna inte nå varandra. De kastas mellan ömhetsatta­cker och konflikter som efterhand tar över alltmer. Ex-mannen har till synes lyckats med sitt uppsåt, men även denne till synes fullblodig­a cyniker visar sig sårbar mot slutet.

DET ÄR EN överlag lika välspelad som effektiv föreställn­ing, stundtals rolig men svart som sot. Här finns hårda ord om kvinnan – hon liknas flera gånger vid en orm – som kan kopplas till Strindberg­s omtalade kvinnohat. Men det handlar framför allt om människors parförhåll­anden som en evig kamp mellan parterna.

”Kvinnan måste vara mannens barn annars blir han hennes”, säger Gustav och den inställnin­gen till mänsklig samvaro känns ständigt aktuell i dagens samhälle, liksom att likna kärleken vid en ekonomisk investerin­g.

Antingen vinner man eller förlorar, men det är mördande svårt att vara lycklig.

Där har vi ytterligar­e en insikt som placerar ”Fordringsä­gare” mitt i samtiden.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: ELISABETH OHLSON WALLIN ?? EX-MAKARS UPPGÖRELSE. Tekla (Görel Crona) sträcker ut sig i solen men det är en högst tillfällig vila, i mötet med ex-mannen Gustav (Johan Hedenberg).
Bild: ELISABETH OHLSON WALLIN EX-MAKARS UPPGÖRELSE. Tekla (Görel Crona) sträcker ut sig i solen men det är en högst tillfällig vila, i mötet med ex-mannen Gustav (Johan Hedenberg).
 ?? Bild: PRESSENS BILD ?? GRÄVDE I PROBLEMATI­K. August Strindberg hade inga större illusioner om äktenskape­t.
Bild: PRESSENS BILD GRÄVDE I PROBLEMATI­K. August Strindberg hade inga större illusioner om äktenskape­t.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? ÅTERVÄNDAR­E. Görel Crona spelar gärna teater i Halland, bland annat på Skottorps slott.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ÅTERVÄNDAR­E. Görel Crona spelar gärna teater i Halland, bland annat på Skottorps slott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden