Hallandsposten

Be på ett nytt sätt

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

* Född 24 november 1934 i Stockholm, son till Evert och Astri Taube. Sedan länge bosatt i London i Storbritan­nien.

* Verksam som artist och skådespela­re sedan 1950-talet. Har medverkat i ett stort antal filmer och uppsättnin­gar och gett ut över 30 album.

* Under sin karriär har han bland annat belönats med flera Grammisar och Guldbaggar. Har också tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus samt Evert Taube-stipendiet, Cornelis Vreeswijks­tipendiet och Olle Adolphsons minnespris.

* Fick en nytändning i karriären då han inledde samarbetet med Peter Nordahl – deras album Hommage, utgivet 2014, Grammisbel­önades. Året därpå kom uppföljare­n Hommage volym 2 och samma höst medverkade han i Tv4succén Så mycket bättre tillsamman­s med bland andra Miriam Bryant.

* Aktuell med skivan Så länge skutan kan gå, också den arrangerad av Peter Nordahl, som släpps den 20 oktober.

på Taube på länge men Peter Nordahl tittade på det och tyckte att det fanns mycket skojigt att göra, sådant som han vill arrangera.

På albumet finns ett brett urval

av sånger, bland annat sådant som Sven-bertil Taube inte har sjungit på länge och sådant som han sjunger för första gången.

– Vi har valt en omväxlande repertoar med både dramatiska och lite tragiska händelser i balladerna och mer ljuva kärleksvis­or och lustighete­r. Man försöker göra det så omväxlande som möjligt.

EFTER SKIVSLÄPPE­T väntar en fullspäcka­d tid. I december blir det först en serie konserter på Dramaten och i mars återvänder sedan Sven-bertil Taube till samma teater för att göra en roll i Påklädaren.

Men det finns orosmoment med det hetsiga schemat. Så sent som i våras genomgick han en operation där hans hjärtklaff byttes ut.

– Jag hoppas att jag orkar. Jag är på väg tillbaka, det är en lång rehabilite­ring och de säger att man inte känner sig helt normal igen förrän efter ett år. Men jag gör så gott jag kan, övar och promenerar. Det är viktigt att röra på benen för att få hjärtat att pumpa.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? händelser”, säger Sven-bertil Taube om urvalet på Så länge skutan kan gå.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT händelser”, säger Sven-bertil Taube om urvalet på Så länge skutan kan gå.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden