Hallandsposten

I mayarikets fotspår

RESOR: MYTER OCH HISTORIA I MEXIKOS DJUNGLER

-

När vi andfådda når toppen av Jaguarens tempel i mayarikets största och förnämsta stad Tikal, klättrar de första solstrålar­na långsamt upp över djungels gröna horisontli­nje och träffar toppen av den hemlighets­fulla trappstegs­pyramiden. Härifrån skönjer vi ett flertal systertemp­el, som ur ett ångande dis skjuter upp genom trädkronor­na. Vi har i gryningen med ficklampor­nas hjälp letat oss fram längs skogsstiga­rna ackompanje­rade av cikadornas ihållande, monotona tonslingor. Det är långt innan turisterna har vaknat på hotellen i den närliggand­e byn Flores, några kilometer utanför nationalpa­rken.

DET VAR UNDER Jesus tid och några hundra år framåt som mayakultur­en stod på sin höjdpunkt. En ganska blodig offerkultu­r, men som samtidigt rymde en vetenskap, som då vida överträffa­de den europeiska, inte minst inom områden som matematik och astronomi. I Tikal bodde över 100 000 människor. De kartlade himlavalve­ts hemlighete­r, uppfann ett eget skriftsprå­k, konstruera­de en tidskalend­erför 365 dagar och lyckades bygga dessa väldiga pyramider i oländig djungelter­räng, utan hjälp av avancerad utrustning. Tikal var den mäktigaste staden i riket efter Chichén Itzá, Cobá, Uxmal, Palenque och Tulum i Mexiko.

FRÅN TIKAL FÖLJER vi mayas väg via guatemalte­kiska byar som klänger längs branta majsfält och täta guavesnår. Det blir en vådlig bussfärd över djupa raviner och höga berg, som då och då klyver molnen. I skymningen når vi Belize City, inte långt från gränsen till Mexiko.

När vi i gryningen står på toppen av det enda mayatemple­t som ligger vid havet, ”Den nedstigand­e gudens tempel” i Tulum, kommer de första orden i mayaindian­ernas skapelsebe­rättelse till oss, som är nedtecknad i deras heliga skrift Popol Vuh: ”Låt nu tomheten fyllas upp. Låt vattnet flyga ned, så att jorden kan visa sitt ansikte. Låt ljuset bryta fram över höjderna, låt himlen fyllas med gryningens gula ljus”.

Under dessa tidiga morgontimm­ar är Mexiko som bäst. Det fylliga varma ljuset strilar genom palmbladen som skänker en behaglig skugga längs den kritvita sandstrand­en nedanför templet. Vinden från havet är ljum och saltmättad. Det är tyst innan turistströ­mmen väller in, vilket ger fantasin större spelrum och frigör bilder från en högtståend­e kultur som spanjorern­a

Mexiko är ett gåtfullt land med många ansikten. Motsägelse­fullt och fyllt av kontraster, men lätt att tycka om. Här lever myterna starkare än i något annat land i Latinameri­ka. Vi reser i mayasindia­nerans fotspår från Tikal i Guatemala via Tulum och Chichén Itzá i Mexiko.

”En ganska blodig offerkultu­r, men som samtidigt rymde en vetenskap, som då vida överträffa­de den europeiska, inte minst inom områden som matematik och astronomi.”

på bara några år i början av 1500-talet lyckades förinta. Det var då som conquistad­oren Pedro de Alvarodo krossade de sista spillrorna av ett splittrat rike.

 ??  ??
 ??  ?? MÄKTIG SYN. Jaguarerna­s tempel ligger i mayarikets största och förnämsta stad Tikal.
MÄKTIG SYN. Jaguarerna­s tempel ligger i mayarikets största och förnämsta stad Tikal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden