Hallandsposten

I praktisk politik är det uppenbart att värdegemen­skapen finns inom Alliansen.

- SVEND DAHL Fil dr i statskunsk­ap Chef för Liberala nyhetsbyrå­n

Idag den 19 oktober har det gått 100 år sedan Nils Edéns liberal-socialdemo­kratiska regering tillträdde. Valet till riksdagens andra kammare en månad tidigare hade resulterat i en majoritet för liberaler och socialdemo­krater, som tillsamman­s utgjorde den politiska vänstern. De två partierna förenades i strävan att demokratis­era Sverige, att utsträcka rösträtten till kvinnor och avskaffa den graderade rösträtten i kommunalva­len.

Det som står och väger är inte demokratin, utan hur vi ska förhålla oss till integratio­nen, välfärden och valfrihete­n.

EDÉNS REGERING kom att styra landet under det turbulenta året 1918, som skildras av Sydsvenska­ns krönikör Per T Ohlsson i den nyutkomna boken ”1918: Året då Sverige blev Sverige”. Mot bakgrund av första världskrig­ets slutskede, livsmedels­brist och spanska sjukans härjningar var liberaler och socialdemo­krater tillsamman­s drivande bakom en rad reformer som kom att lägga grunden för det moderna Sverige.

Systemet med bortauktio­nering av fattiga till lägstbjuda­nde slopades och i dess ställe kom början till en modern sociallags­tiftning. En statlig utredning slog fast att gifta kvinnor skulle bli myndiga. Men framförall­t var det året då riksdagsbe­slutet om allmän och lika rösträtt för män och kvinnor fattades. Till slut kapitulera­de riksdagens högerledar­e, pressade av kungen och näringsliv­et, som båda fruktade det hot om revolution som låg i luften.

Situatione­n med tre block i riksdagen har fått en del att fundera kring om det har blivit dags att återupprät­ta det tidiga 1900-talets vänster bestående av liberaler och socialdemo­krater. ”Plötsligt är det 1917 igen. Allt står på nytt och väger”, skriver exempelvis kulturskri­benten Per Svensson i tidskrifte­n Liberal Debatts temanummer om liberalism och socialdemo­krati (Liberal Debatt 3/2017).

För många handlar detta om en förståelig motvilja mot Sverigedem­okraterna, för andra minst lika mycket om att kunna säkra den egna maktpositi­onen i ett nytt politiskt landskap.

De som argumenter­ar för en regering i Edéns anda bortser dock från att 1917 års koalitions­regering byggde på en samsyn i vad som var den tidens helt dominerand­e sakfråga: införandet av demokratin.

Men Edénregeri­ngen banade väg för en ny tid och nya konflikter, som den inte skulle överleva. Efter valet 1920 efterträdd­es den av en ren S-regering. När demokratin var genomförd förflyttad­es politikens huvudsakli­ga skiljelinj­e till att handla om frågorna om politikens roll i ekonomin, och liberalern­a fann sig plötsligt ha mer gemensamt med de gamla ärkefiende­rna i högern. Höger och vänster fick den betydelse de fortsätter att ha än idag.

NÄR LO:S ORDFÖRANDE Karl-petter Thorwaldss­on häromvecka­n varnade statsminis­ter Stefan Löfven (S) för att försöka bilda regering med Centerpart­iet och Liberalern­a (Dagens Industri 27/9) var det en nyttig påminnelse om att det faktiskt inte blivit 1917 igen. Det som står och väger är inte demokratin, utan hur vi ska förhålla oss till integratio­nen, välfärden och valfrihete­n.

Visst är politiker till höger stundtals oense om svaren. Men i praktisk politik är det uppenbart att värdegemen­skapen finns inom Alliansen, snarare än mellan socialdemo­krater och liberaler å ena sidan och konservati­va å andra sidan.

 ??  ??
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? MAKTENS BONING. Liberalen Nils Edén ledde den liberal-socialdemo­kratiska koalitions­regering som tillträdde för 100 år sedan i det gamla Kanslihuse­t vidmynttor­get och som demokratis­erade Sverige.
Bild: TT/ARKIV MAKTENS BONING. Liberalen Nils Edén ledde den liberal-socialdemo­kratiska koalitions­regering som tillträdde för 100 år sedan i det gamla Kanslihuse­t vidmynttor­get och som demokratis­erade Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden