Hallandsposten

”Det är sorgligt om vi låter mänsklig tankeförmå­ga syssla med saker som är av mindre vikt”, sade Dalai Lama. Exempelvis vädret.

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Hej Alexandra

I år har jag odlat tomatillo, lila och gula. Det blev flest gula. En del har jag använt i sallader. Jag undrar om du har något bra recept på chutney av tomatillo. Vore bra om man kunde konservera chutneyn också. Med vänlig hälsning Ulla Ottosson

Hej Ulla

För konserveri­ng använder jag de gamla beprövade teknikerna med rena bra glasburkar. Återanvänd gärna dem du kanske har köpt hem senap eller sylt i. Värm dem sedan i ugn på 80-90 grader, lägg på ren kökshanduk, häll i het chutney nästan hela vägen upp, torka kanterna och direkt på med lock. Vänd upp och ned på handduken och låt stå att svalna. Vänd tillbaka, locket bör bukta lite inåt, då vet man att det är förslutet.

Tack vare syran och sockret i chutneyn finns redan en del naturliga konserveri­ngsämnen. Chutneyn förvaras mörkt och svalt och håller länge. Öppnad burk i kylskåp några veckor. När det gäller chutney är det just mötet mellan sött och surt som gör det intressant. En god variant av Kinas ”sweet & sour”-smaker. Det är gott till mycket. Kokt kyckling eller höna, kött och grytor. Hur stark man gör den är lite upp till en själv, så bestäm själv hur mycket chili du vill smaksätta den med. Hoppas detta inspirerar!

Tomatilloc­hutney GER CA 5 DL

6 medelstora tomatillo 1 äpple, gärna fast och krispigt 1 rödlök

2 msk vinäger 1-2 spansk peppar, urkärnad och finhackad (styrka efter smak) 1 krm fänkålsfrö­n 1 stjärnanis 1 kanelstång 2 msk sirap samt smaka av salt

Gör gärna så här:

Skala och skiva löken i klyftor. Skala och dela äpplet i tärningsst­ora bitar. Skiva tomatillon. Lägg i panna eller kastrull tillsamman­s med övriga ingrediens­er. Låt sjuda 10 minuter, vänd om då och då. Smaka av med salt, syra (vinägern) och sötma(sirap) tills lagom smak och konsistens. Konservera enligt ovan. Lycka till!

Hej GP

Jag har precis varit i Mexico och blivit kär i maten. Jag har många frågor - jag fick bland annat tomatillos­alsa till maten. Har Alexandra Zazzi recept på det månne?

Undrar Reine Hej Reine

Din fråga passar ypperligt idag när temat är just tomatillo. För att förklara tomatillo kan man säga att den ser ut som en stor grön eller färgad physalis, med tunna papperslik­nande blad som man skalar av. Den är släkt med tomaten som botaniskt sätt också är ett bär. Påminner om gröna tomater i smaken. I Sydamerika gör man många olika sorters salsor och såser av den.

Här kommer ett recept från min senaste kokbok som djupdyker just i den mexikanska maten. Hoppas det smakar som du minns från México.

Salsa di tomatillo 6-8 PERSONER

5 tomatillos 1 spansk peppar 1 anchochili, torkad 2 vitlökskly­ftor

1⁄2 silverlök 2 msk olivolja 1⁄2 msk havssalt peppar 0,5 dl färskpress­ad limesaft

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Tag bort det papperslik­a skalet på tomatillos. Dela frukterna i halvor och lägg dem i en skål tillsamman­s med spansk peppar och vitlökskly­ftor (som kan ha skalet kvar). Skär silverlöke­n i tjocka klyftor och lägg i skålen. Ringla över olivolja och salta och peppra. Vänd runt så att allt får olja runt om. Häll ut på en ugnsplåt och ställ in mitt i ugnen. Tillaga i 2-30 minuter, rör försiktigt ett par gånger under tiden.

Tag ut och låt svalna något. Skala vitlöken och kör alla ingrediens­erna, i matberedar­e eller med stavmixer. Smaka av med limesaft och salt.

Gott till kokt kött, tacos, burritos, tostada mm.

Håller drygt en vecka i kylskåp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden