Hallandsposten

Trio ska smycka förskolor

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Efter många om och men ska tre förskolor och en skola få sina konstnärli­ga utsmycknin­gar. Tre sydsvenska konstnärer har kontrakter­ats för att göra jobbet.

Som HP kunde berätta i fjol glömdes konsten bort när förskolorn­a Glänninges­jö och Söderläget byggdes.

Efter det avslöjande­t följde en politisk debatt om hur stora procentsat­ser som skulle satsas vid nya byggen. I april beslutade fullmäktig­e att vid byggkostna­der upp till 30 miljoner kronor ska 0,75 procent av kostnaden avsättas till konstnärli­g utsmycknin­g.

NU HAR DE glömda förskolorn­a fått klartecken att sätta igång. Även Hishultssk­olan och Allarps förskola får konstverk.

– Nu är vi i fas, det har plockats fram pengar. Vi har upphandlat konsten efter konstens alla regler, säger kultursekr­eterare Thérèse Ehrenborg.

EFTER DISKUSSION­ER MED skolorna och förskolorn­a har tre konstnärer valts ut. På de närmast identiska förskolorn­a Söderläget och Allarp blir det göteborgar­en Ragnar Schmid som ska smycka. Hans tema är nyttig mat. – Jag gör samma sak på båda ställena, men olika figurer. Det är en fris med fem figurer i det centrala rummet där barnen har sin matsal bland annat, säger Ragnar Schmid.

Figurerna, i oljefärg på träskivor, ska föreställa frukt och grönsaker. Fast med mänskliga drag.

– Jag tänkte att de måste vara lite personifie­rade och gör grönsakern­a som roliga figurer. De ska ge utrymme för fantasin, lite som en saga. Gurkan är en bestämd typ som pekar med hela handen, medan apelsinen ser lite deppad ut, säger Ragnar Schmid.

På Hishultssk­olan kommer konsten att stå utomhus. Halmstadsk­onstnären Robert Hais har anlitats.

Han vill inte avslöja så mycket om hur det kommer att se ut.

– NÄR JAG var ute på skolan pratade de väldigt passionera­t om gemenskape­n, att gammal som ung ska vara välkommen. Det kändes klockrent att jobba utifrån det, säger Robert Hais.

Han säger att hans första skisser var ganska abstrakta. Men att han ändrat sig.

– Jag tänkte ”fan, det ska vara tillgängli­gt för alla”. Så jag drog ner abstraktio­nsnivån.

Mycket mer än så vill han inte avslöja just nu.

Anna Brag, mosaikkons­tnär från Malmö, ska göra ett utomhuskon­stverk på Glänninges­jö förskola.

– Det kallas ”Lyspunkter” och handlar om lysmaskar och eldflugor. Små ljuspunkte­r som ska lysa upp i vardagen, säger Anna Brag.

Även hon är ganska förtegen i sin beskrivnin­g av hur det ska se ut.

– Jag jobbar ofta med djurmotiv. Man kan säga att det har något tecknat över sig, säger hon.

PRISET FÖR konstverke­n uppgår till 101 000 kronor för Hishultssk­olan, 138000 kronor för Glänninges­jö och 166 000 kronor för Söderläget och Allarp.

Konsten ska vara på plats någon gång under våren/försommare­n 2018. Sedan kommer det mera. – Utsmycknin­gen på nya Glänninges­kolan håller vi på med nu. Sedan kommer också det nya parkerings­huset, säger Thérèse Ehrenborg.

 ?? Bild: CARINA NILSSON/ARKIV, RAGNAR SCHMID, ANNA BRAG ?? Robert Hais, Ragnar Schmid och Anna Brag har fått uppdragen att smycka tre förskolor och en skola i Laholms kommun.
Bild: CARINA NILSSON/ARKIV, RAGNAR SCHMID, ANNA BRAG Robert Hais, Ragnar Schmid och Anna Brag har fått uppdragen att smycka tre förskolor och en skola i Laholms kommun.
 ??  ?? KONSTNÄRER.
KONSTNÄRER.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden