Hallandsposten

Landslaget imponerade mot Italien

-

Sverige 1 Italien 0. Mål framåt. Inget insläppt bakåt. Det var drömscenar­iot som målades upp inför den första matchen i VM play off-dramat. Och som blev verklighet fär Halmstadso­nen Janne Andersson och hans stolta landslag.

Okej, det är på måndag kväll, på klassiska San Siro-stadion i Milano, som allt ska avgöras. Ett lag går till Vm-festen i Ryssland nästa sommar. Det andra får stanna hemma.

Men på en slutsåld Friends arena i Solna i bara fem grader ”värme” där molnen hängde regntunga ovanför det öppna taket och Sverige hade gjort 18–2 i gruppspele­t skulle vi få en föraning om vad som komma skall, åt vilket håll vindarna blåste.

I SYNNERHET SOM tolv av 14 lag som tidigare har vunnit den första play off-matchen också har gått till Vm-slutspel.

För precis när Italien hade kopplat greppet och fått en Marcus Berg ur balans att vara nära det andra gula kortet – då slog Jakob Johansson till.

Inhopparen. Som inte hade varit inne på planen mer än någon minut när han i den 61:a minuten tryckte in 1–0 bakom Gianluigi Buffon via en italiensk försvarare.

Men det som gör att vi kan se returen an med tillförsik­t är det mod som Sverige visade – inte minst i första halvlek innan Italien växlade upp efter paus.

Då stressade svenskarna italienarn­a ända upp i Chiellinis byxor där det efter de inledande tio minuterna hade hänt mer än på hela 0–1-matchen i Em-slutspelet lag emellan i Toulouse 2016, även om Belotti kanske hade den hetaste chansen.

Och därför förblir Friends arena Sveriges fästning, fortezza della Svezia, samtidigt som blågult ännu aldrig har förlorat en fotbollsla­ndskamp hemma mot Italien.

Jag tror säkert att italienarn­a fortfarand­e tror att allt ska fixa sig.

Med målvaktsik­onen Gianluigi Buffon uppdragen på en stor bild på La Gazzetta dello Sports förstasida stod det på matchdagen under rubriken ”Noi siamo L’italia” – vi är Italien:

”Gli azzurri 4 titoli, loro zero: impensabil­e non andare in Russia.” Italien har fyra Vm-titlar, de har inga. Omöjligt att inte ta sig till Ryssland.

Och just det övermodet, den självgodhe­ten – compiacime­nto som det heter på italienska – kan bli italienarn­as fall och Sveriges lycka.

För att Italien skulle missa ett Vm-slutspel finns inte i italienarn­as värld. Och just därför skulle fallet bli så ofantligt mycket tyngre.

Det lutande tornet i Pisa skulle luta ännu mer, druvorna i Toscana och Valpolicel­la skulle få röta, Vesuvius skulle irriterat börja mullra, pizzorna i stenugnarn­a vidbrännas, pastan skulle koka sönder i de italienska hemmen och ingen väg skulle längre leda till Rom.

Okej, Italien har vunnit VM fyra gånger (och EM 1968). Italien har inte missat ett Vm-slutspel sedan 1958 (i Sverige...). Och Italien har bara förlorat en av sina 60 senaste kvalmatche­r. En.

Men samtidigt har ”Gli azzurri” efter juli 2014 aldrig varit rankat topp 10. Förbundska­ptenen Giam Piero Ventura har bollat/velat mellan 3–5– 2, 5–3–2, 4–4–2 och 4–5–1 och fått kritik för det. Och de sista matcherna i Vm-kvalet förskräcke­r knappast, 1–0 mot Albanien och Israel samt 1–1 hemma mot Makedonien.

MEN. ÄVEN OM Italien anno 2017 inte var vad det en gång var så är laget fortfarand­e snudd på världsmäst­are att göra precis det som krävs. Catenaccio­s mästare – att inte vinna snyggt, bara vinna.

Fast historik och gammal statistik är ointressan­t för Janne Andersson som ingjutit mod och tydlighet i sitt landslag.

Vi satte frågetecke­n för den orutinerad­e högerkante­n med Emil Krafth och Viktor Claesson. För hur Victor Nilsson Lindelöfs darriga start i Man United hade påverkat hans landslagss­pel. För hur Andreas Granqvist skulle klara av sin gamle lagkompis Ciro Immobile, hetast i hela Europas klubbfotbo­ll med 14 mål på elva matcher för sitt Lazio. Svaren blev utropsteck­en. Och ett svenskt mål nere i Milano på måndag skulle tvinga Italien att göra tre. Då tror jag till och med att självsäkra italienare börjar darra...

”Tolv av 14 lag som tidigare har vunnit den första play off-matchen också har gått till Vmslutspel.”

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? SVENSKT JUBEL. Jakob Johansson klappas om efter 1–0-målet för Sverige i Vm-play off-drama mot Italien.
Bild: JOEL MARKLUND SVENSKT JUBEL. Jakob Johansson klappas om efter 1–0-målet för Sverige i Vm-play off-drama mot Italien.
 ??  ?? 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se
010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden