Hallandsposten

Vi testar vilken pasta som är bäst

TEST: Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalte­rnativ också. Och att pastan är bronsvalsa­d betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar vårt test.

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

”Dra bort två minuters koktid från det som står på paketet. Häll av kokvattnet och lägg spagettin i den sås du planerar att servera till. Låt pastan mjukna klart där.”

CHRISTIAN CAMPOGIANI

kock

I pastahylla­n kan priserna skilja sig åt enormt – spagetti av ett finare märke kan kosta fyra gånger så mycket som en billigare variant. Men det är tveksamt om prisskilln­aderna är motiverade.

På vårt uppdrag har Testfakta låtit Rise jordbruk och livsmedel testa åtta olika spagettiso­rter. Spagettin bedömdes både av en konsumentp­anel och av en sensorisk expertpane­l.

Testvinnar­e är Barillas premiummär­ke Academia, men på delad andraplats kommer Icas egna spagettimä­rke. Ica får samma slutbetyg som det tre gånger så dyra De Cecco.

De dyra märkena Barilla Academia och Dececco får klart högst poäng när det gäller konsistens. Men smak och utseende är i flera fall lika bra eller bättre hos de billigare sorterna.

FLERA AV DE dyrare märkena lyfter fram att deras spagetti är bronsvalsa­d, något som enligt texten på paketen ska göra den extra bra på att ta upp sås. Men när laboratori­et mäter hur mycket sås ett spagettist­rå får med sig så ser vi inga sådana fördelar. Barilla Academias bronsvalsa­de pasta får inte med sig mer än Icas icke bronsvalsa­de strån.

Enligt Barilla är det framför allt när pastan tillagas på italiensk vis som skillnaden med bronsvalsn­ingen märks, och företaget säger att man har egna tester som visar på det. Pastan ska då kokas två minuter kortare än rekommende­rad koktid och hällas i en panna för att sautera med såsen på slutet. Men den informatio­nen finns inte på förpacknin­gen.

TESTFAKTA HAR ÄVEN analyserat innehållet av den skadliga tungmetall­en kadmium i pastan. Italienska Barilla Spaghetti n. 5 sticker ut och innehåller klart mer kadmium än övriga. För ett barn på 25 kilo skulle det räcka med 200 gram om dagen av den spagettin (okokt) för att överskrida det tolererbar­a dagsintage­t. Och spagetti är bara en av många källor till kadmium i kosten.

– Det är förstås inte bra att halten är hög i just den pastan. Men halterna kan variera mellan olika batcher av samma pastamärke. Det beror på var vetet är odlat. Ett generellt råd är att inte äta samma märke hela tiden, då sprider man både riskerna och nyttighete­rna från maten, säger Barbro Kollander, kemist på Livsmedels­verket.

Från Barillas sida understryk­er man att man har höga krav på sina råvaruleve­rantörer och håller sig väl under det gränsvärde som finns för veteråvara­n.

EN DEL MÄRKEN är noga med att understryk­a att deras spagetti är gjord på durumvete, men faktum är att alla sorter är det, även om inte alla skriver det på framsidan. Bara Kungsörnen innehåller en blandning av durumvete och vanlig vete.

Är det då inte underligt att smak och konsistens alls skiljer sig åt mellan märkena? Nej, menar kocken Christian Campogiani, som äger två italienska restaurang­er i Stockholm där han tillverkar sin egen pasta.

– Mjölets kvalitet kan variera. Det är skillnad på durumvete och durumvete. Vi har själva märkt att luftfuktig­het och temperatur vid tillverkni­ngen också kan spela roll. Den pasta vi tillverkar på sommaren brukar till exempel skilja sig från den vi tillverkar på vintern.

Bästa spagettiti­psen?

– Dra bort två minuters koktid från det som står på paketet. Häll av kokvattnet och lägg spagettin i den sås du planerar att servera till. Låt pastan mjukna klart där.

– 100 gram pasta behöver 10 gram salt och 1 liter vatten. Pastan tar bara upp 2 procent av saltet i kokvattnet.

Vad ska jag göra för att spagettin inte ska klibba ihop när jag hällt av vattnet?

– Du ska som sagt servera spagettin med såsen. Håll inte på och dela upp i olika serverings­skålar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden