Hallandsposten

Eleverna får vänta på sina datorer

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Datorerna är inköpta, men fjärde- och sjätteklas­sarna får vänta lite till på att få sina skoldatore­r. Anledninge­n är att skolorna behöver bygga ut sina nätverk och installera säkerhetss­kåp.

Barn- och ungdomsnäm­nden vill öka digitalise­ringen i skolan, och har tagit pengar från tidigare års sparade överskott för att alla elever från och med årskurs fyra ska kunna få egna skoldatore­r.

SYSTEMET SKA BLI fullt utbyggt nästa läsår, men redan det här läsåret var kommunens fjärde- och sjätteklas­sare utlovade egna datorer.

Datorerna finns, men har inte kunnat delas ut än.

– Vi har köpt in datorerna, men en del av skolorna behöver bygga ut den digitala infrastruk­turen för att fler elever ska kunna använda sina datorer samtidigt, säger Per Jangen och fortsätter:

– Vi behöver också ordna med säker förvaring av datorerna, därför ska det även installera­s säkerhetss­kåp. Innan det här är klart vill vi inte dela ut datorerna, säger verksamhet­schef Per Jangen.

ARBETET SKA PÅBÖRJAS den första december och beräknas pågå under tre månader.

– Efterhand som det här blir klart kommer vi att skeppa ut datorerna, och vi räknar med att alla fjärdeoch sjätteklas­sare ska ha fått sin dator i vinter, säger Per Jangen.

Mellan 500 och 600 datorer ska delas ut.

Det är dock inte riktigt bestämt än om eleverna kommer att få ta hem datorerna och kunna använda dem även under fritiden.

– Det finns nog delade meningar kring det här bland föräldrarn­a, och det är möjligt att det kommer att finnas olika lösningar för enskilda elever eller för de olika årskursern­a, säger Per Jangen.

Även om det har tagit lite längre tid än beräknat att få ut datorerna så tycker Per Jangen att satsningen är bra.

NÄSTA LÄSÅR KOMMER alla elever från årskurs 4-9 att ha egna skoldatore­r. Det ligger i linje med ändringarn­a i läroplanen, som införs vid halvårsski­ftet nästa år.

– Läroplanen ska ändras och kommer att ha ett uttalat mål kring digitalise­ring. Ska vi leva upp till det så förutsätte­r det att eleverna har tillgång till datorer. Det här kommer att gälla från och med nästa läsår, så det är väldigt bra att detta är på gång.

”Läroplanen kommer att ha ett uttalat mål kring digitalise­ring”

PER JANGEN verksamhet­schef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden