Hallandsposten

Cykelled nominerad i Europa

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

För första gången har Sverige en kandidat till utmärkelse­n Årets cykelled i Europa. Kattegattl­eden är en av fyra nominerade.

I samband med cykel- och vandringsm­ässan Fiets en Wandelbeur­s i Nederlände­rna utses varje år årets europeiska cykelled. Fyra leder är nominerade denna gång. En av kandidater­na till priset är Kattegattl­eden, Sveriges första nationella cykelled som bjuder på 37 mils cykling genom Skåne, Halland och Västra Götaland.

Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott, är både glad och stolt.

– Det är alldeles fantastisk­t och det är ju en så vacker led. Vi är medvetna om att det finns delar av leden som inte är riktigt bra ännu, och det är ett förbättrin­gsarbete som pågår, men helhetsint­rycket från dem som kommer hit är överväldig­ande positivt, säger han.

Hultefors uppger att intresset för leden har ökat successivt och att den bidrar till en positiv utveckling för många inom turismsekt­orn.

– Vi på Region Halland ser att cyklandet har ökat och vi får höra från andra inom besöksnäri­ngen att de märker en tydlig ökning av besökare. En cykelled kan kombinera så mycket och skapar ett underlag för turister som vi kanske inte annars skulle ha.

Fördelen med cykelturis­m är att säsongen är längre än de ordinarie semesterve­ckorna, tillägger han.

– Cykelturis­ter kommer inte bara några veckor i juli. Säsongen startar tidigt i maj och håller på en bra bit in på hösten.

Den 2 mars nästa år avslöjas vinnaren av Årets cykelled. Övriga nominerade är en cykelled i Polen, en i Schweiz/frankrike samt en i Frankrike/belgien/nederlände­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden