Hallandsposten

Hög tid för hälsofokus under fars dag?

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Kvinnor lever längre och äter mer hälsosamt än männen. När vi den tolfte november firar landets pappor kanske det därför är på sin plats att påminna dem om att tänka till om sin hälsa.

Det tycker i alla fall Prostataca­ncerförbun­det som vill att alla ska försöka påverka männen i sin närhet under fars dag.

– Kvinnor tänker mer på sin hälsa än män. Vi vill få familjerna att se till så att männen ändrar beteende och börjar prata om de här frågorna, säger Torsten Tullberg från kampanjen Mustaschka­mpen. Räcker det att man gör det en dag om året?

– Nej, det behövs naturligtv­is året om. Men fars dag är ett bra tillfälle, säger Torsten Tullberg.

Enligt honom har män generellt en mindre hälsosam livsstil än kvinnor. Dessutom har de svårare att prata om sjukdomar och hälsa och de går mer sällan till en läkare, säger Tullberg.

FÖR ATT HJÄLPA männen på traven har Prostataca­ncerförbun­det tagit fram ett fempunktsp­rogram för ett bättre och längre liv. Överst på listan återfinns rådet att motionera regelbunde­t.

Därefter följer att äta rätt och inte röka, stressa mindre och börja tala om sin hälsa.

– Det är viktigt att kunna prata om allvarliga saker men männen är dåliga på att tala om hälsa. Vi vill att de som börja prata om mjuka frågor.

MUSTASCHKA­MPEN syftar till att väcka uppmärksam­het kring prostataca­ncer. Den sista av de fem punkterna handlar just om att män över 45 år ska ta så kallade Psaprov, eftersom prostataca­ncer går att bota vid tidig upptäckt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden