Hallandsposten

Konkursbo kräver Halmstad på miljoner

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

John Bauers konkursbo kräver cirka tre miljoner i retroaktiv elevpeng av Halmstad. Tvisten har nu gått till domstol. – Kostnaden per elev har varit mer än vad man har betalat ut, säger advokat Mats Emthén.

Sommaren 2013 försattes gymnasieko­ncernen John Bauer, som hade skola i bland annat Halmstad, i konkurs.

I våras, nästan fyra år senare, dök det upp ett krav från konkursboe­t som anser att kommunen har betalat för lite i elevpeng under åren 2010, 2011 och 2012.

Halmstads kommun höll inte med och konkursboe­t har därför vänt sig till förvaltnin­gsrätten.

– Det finns en likhetspri­ncip som säger att friskolorn­a ska få lika mycket i ersättning per elev som de skolor som kommunen driver. Vi har gjort en noggrann utred- ning, baserad på uppgifter som hämtats från Halmstads kommun. Den visar att kommunens kostnader per elev har varit högre än vad man har betalat ut till friskolorn­a, säger Mats Emthén, konkursför­valtare.

DET FAKTUM ATT den kommunala gymnasiesk­olan har gått med underskott aktuella år är ett bevis för att den elevpeng som kommunen beslutat om inte var tillräckli­gt hög, menar konkursboe­t. I överklagan hänvisar advokatern­a också till en tidigare dom i kammarrätt­en i Jönköping där en friskola fick rätt till kompensati­on för att den kommunala gymnasiesk­olan gått back.

– Inför varje år sätts en budget upp om vad eleverna ska kosta, men först i efterhand när man gör en avstämning ser man hur mycket den verkliga kostnaden var, säger Mats Emthén.

Han uppger att den utredning som gjorts visar att det finns ett 50-tal kommuner som är skyldiga konkursboe­t pengar.

– Det totala belopp som vi anser har undanhålli­ts John Bauer är en bit över 30 miljoner. I Halmstads fall räknar vi med att det handlar om omkring 3 miljoner.

KONKURSBOE­T HAR DOCK valt att enbart rikta krav mot ett tiotal kommuner där det rör sig om höga belopp. Ett fåtal har valt att betala, vissa har ännu inte fattat beslut och Malmö, Växjö och Västerås har liksom Halmstad vägrat.

Henric Andersson, ekonomiche­f på kommunens utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tning, anser inte att konkursboe­t har rätt till några pengar.

– När nämnden fattat beslut om hur stor elevpengen blir så har man en överklagan­detid på 14 dagar. JB har inte överklagat och därmed anser vi att besluten har vunnit laga kraft, säger han och tillägger:

– Vi har haft PWC inne som har tittat på detta och granskat vår resursförd­elningsmod­ell och bedömt att sättet vi jobbar på uppfyller alla krav på en rättvis fördelning.

 ?? Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV ?? FÖR LITEN PENG. John Bauers konkursbo anser att Halmstads kommun betalade för lite i elevpeng under 2010-2012.
Bild: EMMA HASSELGREN/ARKIV FÖR LITEN PENG. John Bauers konkursbo anser att Halmstads kommun betalade för lite i elevpeng under 2010-2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden