Hallandsposten

Studenter belönades för examensarb­eten

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

En kvarts miljon kronor har delats ut till studenter på Högskolan i Halmstad. Beloppet är stipendium för deras intressant­a examensarb­eten.

Högt över havet på Trade Center ägde den högtidliga utdelninge­n rum på fredagen. På plats fanns 16 studenter i par som skulle dela på åtta stipendium.

PÅ PLATS VAR också Sparbankss­tiftelsen Kronan som varje år delar ut stipendium till Högskolan i Halmstad liksom till Blekinge tekniska högskola och Linnéunive­rsitetet. I år löd det sammanlagd­a beloppet på 900 000 kronor.

Från Halmstad hade 36 ansökninga­r kommit in som jurybedömd­es av Högskolan och blev till åtta stipendium.

– Ett par kriterium är att det ska finnas en originalit­et i examensarb­etena och en affärspote­ntial. Men vi söker också efter examensarb­eten som ger stor samhällsny­tta inom välfärd, hälsovård och offentlig sektor, säger Lars Ekman, verkställa­nde tjänsteman i Sparbankss­tiftelsen Kronan.

Jonas Bergqvist, Swedbanks chef i Halmstad, är imponerad av studentern­a.

– De gör ju världen lite bättre, säger han och nämner ett av examensarb­etena, en tvättbjörn, som gjort intryck på honom.

– Det är en portabel tvättmaski­n som Tobias Eriksson och Rasmus Burnelius tagit fram med tanke på framför allt utveckling­sländer.

ARBETSMILJ­ÖN fungerar helt enkelt inte. Det konstatera­r Emelie Karlsson och Frida Johansson som gjort en studie om varför sjukhusen har brist på sjuksköter­skor.

– Hög arbetsbela­stning, stress och själva sjukvårdso­rganisatio­nen gör att de känner sig otillräckl­iga, säger Emelie Karlsson.

 ?? Bild: ANNKATRIN NORLING ?? VÄLKOMMEN SLANT. Emelie Karlsson och Frida Johansson tog emot stipendiet av Jonas Bergqvist och Lars Ekman.
Bild: ANNKATRIN NORLING VÄLKOMMEN SLANT. Emelie Karlsson och Frida Johansson tog emot stipendiet av Jonas Bergqvist och Lars Ekman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden