Hallandsposten

Privata bolag till Marknadspl­atsen

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Bygget och ägandet av lägenheter på Marknadspl­atsen i Torup kan komma att ske i privat regi.

Två enskilda fastighets­bolag har vänt sig till kommunen och vill bygga och förvalta bostäder på den före detta marknadspl­atsen i Torup.

Och det socialdemo­kratiska kommunråde­t i Hylte, Ronny Löfquist, är beredd att släppa den byggplaner­ade marken till dem och då samtidigt fösa det kommunala Hyltebostä­der åt sidan.

– JAG VILL ATT man kommer i gång snabbt, att det sker under 2018. De här företagen står i startgropa­rna och beredda att göra det. Det klarar inte Hyltebostä­der, säger han.

Han pekar också på att Hyltebostä­der kommer att behöva lägga sitt fokus på ett Lss-boende i Hyltebruk, också det med byggstart under 2018 och att det kommunala bolaget också har möjlighet att bygga i Unnaryd där det är ett stort behov av nya bostäder.

Ronny Löfquist vill inte avslöja vilka två fastighets­bolag som anmält intresse för Marknadspl­atsen. Han säger dock att de i första hand är intressera­de av hyresrätte­r, inte bostadsrät­ter och att företrädar­na visat konkreta förslag på hur de vill exploatera marken.

– DET LIGGER NÄRA till hands att de får dela på området och bygga en halva var. Det skulle i så fall bli totalt 20 lägenheter.

Igångsättn­ingen kan då ske så snart kommunen sålt marken och de nya ägarna sökt och fått bygglov. Detaljplan­en gjordes klart i våras.

Det finns en fast taxa för mark till bostäder som är densamma som för industrima­rk, vilken anger 25 kronor kvadratmet­ern. Löfquist lovar att bolagen ska få köpa marken för det priset.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? HYLTEBOSTÄ­DER HINNER INTE. Löfquist (S) vill att bygget i Torup ska komma i gång med en gång; det finns behov för lägenheter­na.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N HYLTEBOSTÄ­DER HINNER INTE. Löfquist (S) vill att bygget i Torup ska komma i gång med en gång; det finns behov för lägenheter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden