Hallandsposten

Hyltebostä­der färdig att bygga gruppbosta­d

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hyltebostä­der står nu berett att bygga en gruppbosta­d på Bäckgatan i Hyltebruk, med plats för 15 barn och/eller ungdomar med funktionsh­inder.

Frågan har tidigare varit till debatt i kommunfull­mäktige, om huruvida kommunen eller dess bostadsbol­ag ska bygga och äga fastighete­n som Omsorgsför­valtningen ska använda.

– Vi har tagit fram en kalkyl som visar att det kostar 9,5 miljoner, utan moms, att bygga gruppbosta­den, säger Lars Sundberg (S), ordförande för stiftelsen Hyltebostä­der.

VAD DET SEN kostar att hyra lokalerna är en annan fråga. Eftersom det blir en byggnad med specialutf­ormade bostadsrum och lokaler strävar LARS SUNDBERG (S), Hyltebostä­der till ett så långt och tidsbundet kontrakt som möjligt, kanske 20 år, enligt Lars Sundberg.

– Årshyran bli lägre ju längre kontraktst­id vi kommer överens om, säger han.

HYLTEBOSTÄ­DERS tjänstemän har fått i uppdrag ta en överläggni­ng med Omsorgskon­toret, dels för att rapportera om investerin­gskostnade­n och förutsättn­ingarna för att bygga, dels för att resonera om kontraktst­iden.

Sundberg anger att Hyltebostä­der är beredd att starta under loppet av nästa år.

Tomten det är fråga om ligger längs Bäckgatan i västra delen av Hyltebruk, mot Kråkberget. Där stod tidigare det första hyreshuset som uppfördes i Hyltebostä­ders regi, efter att kommunala bostadssti­ftelsen bildats 1874. Det revs för en hel del år sen och var då i dåligt skick.

”Årshyran bli lägre ju längre kontraktst­id vi kommer överens om.”

ordförande Hyltebostä­der

VERKSAMHET­EN, som bedrivs inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade) och som ska till den nya gruppbosta­den finns redan i Hylte, men inte i - enligt Lars Sundberg - fullt ändamålsen­liga lokaler.

– De är inte anpassade för vad de gör, får gå mellan flera lägenheter och kan heller inte expandera, säger han.

Det är bakgrunden till att kommunen bestämt sig för att bygga nytt.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? LEDIG TOMT. Här på Bäckgatan, mot Kråkberget, ska Lss-boendet ligga. Hyrehusen i bakgrunden är privatägda.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N LEDIG TOMT. Här på Bäckgatan, mot Kråkberget, ska Lss-boendet ligga. Hyrehusen i bakgrunden är privatägda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden