Hallandsposten

Expert: Jakten är en protest mot staten

- ANJA HAGLUND/TT

De rovdjur som dödades i jaktbrotts­härvan kan ha fungerat som en symbol för staten och den rovdjurspo­litik som bedrivs. På många håll ute i landet finns en uppdämd frustratio­n – som ibland driver folk att ta lagen i egna händer, enligt en expert.

Jaktbrotts­härvan i Norrbotten är en av de mest omfattande hittills i Sverige.

Inslagen av djurplåger­i har varit en chock för många.

– Illegal jakt är naturligtv­is helt oacceptabe­lt. Men sedan måste man utifrån det fundera på varför det blir såhär. Det här fallet kan bli en väckarkloc­ka för alla, säger Mats Forslund, artskyddse­xpert på Världsnatu­rfonden (WWF).

BAKOM DEN OLAGLIGA jakten finns många gånger djupt liggande orsaker som bottnar i en känsla av avstånd till myndighete­r och politiker.

– Det finns ett missnöje med rovdjurspo­litiken. Den illegala jakten och djurplåger­iet kan vara en del i det missnöjet, säger han.

Rovdjuren kan av renskötare och jägare ses inte bara som ett hot mot den egna livsstilen och näringen – utan också som en symbol för konflikten med de styrande. Förtroende­klyftan är djup och går långt tillbaka i tiden.

– Man upplever problem med att rovdjur tar saker och ting som man värnar om, som tamdjur, men ser inte att politiken motsvarar det man upplever, säger Mats Forslund.

KONSEKVENS­EN KAN BLI att man tar lagen i egna händer.

– Till slut kanske man känner man inte man inte har något stöd för sina åsikter. Då kan det bli så att missnöjet faller på djuren, i stället för – som det borde vara – Sveriges regering och riksdag, säger Mats Forslund.

Den illegala jakten i Sverige tros vara omfattande, samtidigt som försvinnan­de få gärningsmä­n hamnar inför domstol.

Ofta finns ett indirekt stöd för den illegala jakten, och Brottsföre­byggande rådet konstatera­de redan 2007 att den inte lär minska med enbart traditione­lla metoder som ökad övervaknin­g, hårdare straff och fler poliser. Istället krävs förändring­ar av politiken, i dialog med berörda, för att få fler att sluta upp bakom rovdjursfö­rvaltninge­n.

– SPECIELLT I DE här frågorna som är kontrovers­iella måste man ha en lagstiftni­ng som är tydlig och nästan övertydlig. Och det har vi inte i dag, säger Mats Forslund.

– Det är väldigt allvarligt, och det är väldigt tragiskt att de politiska partierna valt att inte ta frågan på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden