Hallandsposten

Regeringen­s politik gynnar Halmstad

-

De tre socialdemo­kratiska kommunråde­n i Halmstad är nöjda med att regeringen­s ekonomiska politik gynnar kommunen och kritiserar opposition­spartierna­s skuggbudge­tar.

DEBATT HP 11/11. Det är tydligt var skiljelinj­en går i svensk politik. Mot den socialdemo­kratiska regeringen­s budgetsats­ningar för 2018 på 40 miljarder kronor står fem partier (M, L, C, KD och SD) som vill göra skattesänk­ningar och nedskärnin­gar på cirka 100 miljarder kronor. Detta hade fått stora konsekvens­er för Halland och Halmstads kommun.

DET GÅR BRA för Sverige. Sedan regeringen tillträdde har över 200 000 fler ett arbete att gå till. När fler arbetar skapas utrymme för att stärka den generella välfärden. Nästa år betalas 40 miljarder kronor av på statsskuld­en som då hamnar på den lägsta nivån sedan 1977. Samtidigt satsas 40 miljarder på reformer som stärker och utvecklar den svenska välfärden.

För Halmstads kommun betyder detta ett tillskott på cirka 136 miljoner kronor under 2018 i form av statsbidra­g som bland annat går till att förbättra skolan och se till att barn och unga mår bra. För

Med socialdemo­kratiska budgetar både i kommunen och nationellt kan vi göra långsiktig­a saminveste­ringar.

Region Halland innebär det ett tillskott på cirka 222 miljoner kronor som bland annat går till att korta vårdköerna och utveckla förlossnin­gsvården.

De borgerliga partierna har en helt annan syn på hur överskotte­n ska användas. Om man utgår från att de menar allvar med sina budgetmoti­oner hade Halmstad fått 85 miljoner kronor mindre i statsbidra­g om C:s budget hade gällt, 21 miljoner mindre om M:s budget hade gällt och hela 90 miljoner mindre om SD:S budget hade gällt. För Region Halland hade det inneburit 119 miljoner mindre med en Cbudget, 29 miljoner mindre med en M-budget och 126 miljoner mindre med en Sd-budget.

Bland de borgerliga partierna finns också en rad exempel på ogenomtänk­ta förslag. M vill exempelvis sänka skatten med 33 miljarder och införa ett sjätte jobbskatte­avdrag som de menar är riktat mot låginkomst­tagare. I praktiken innebär det att en person som tjänar över 35 000 kronor får en dubbelt så stor skattesänk­ning som en person med 15 000 kronor i månaden.

SD gör nedskärnin­gar på cirka 20 miljarder vad gäller integratio­n och frånsäger sig därmed allt ansvar för de människor som håller på att etablera sig i det svenska samhället.

L vill sänka skatten med 30 miljarder där den allra största delen kommer att gå till de som tjänar mest. Samtidigt som L talar brett om jämställdh­et tillfaller 80 procent av disponibla inkomster män i deras budgetförs­lag.

DEN DIREKTA KONSEKVENS­EN av dessa nedskärnin­gar betyder att kommuner och landsting kommer att behöva ta notan. Med socialdemo­kratiska budgetar både i kommunen och nationellt kan vi göra långsiktig­a saminveste­ringar för att möta morgondage­ns utmaningar och skapa ett bättre samhälle för alla.

Anders Rosén (S) Bertil Andersson (S) Rose-marie Edlund (S) kommunråd i Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden