Hallandsposten

Ett stort steg i arbetet för en säkrare trafik

-

TRAFIKSÄKE­RHET. Alkohol är fortfarand­e en av de största anledninga­rna till olyckor i trafiken. Var fjärde dödsolycka 2016 var alkoholrel­aterad. Detta är något som endast kan lösas om alla konstrukti­va krafter drar åt samma håll. Från riksdagspo­litiker och frivilligo­rganisatio­ner till alla förare runt om i landet.

TROTS LAGSTIFTNI­NG OCH informatio­nskampanje­r är det fortfarand­e allt för många som kör med alkohol i blodet. Detta har gjort att regeringen nu tar ett nytt steg för att minska rattfyller­iet på vägarna.

Från och med nästa år kommer vi att få se automatisk­a nykterhets­kontroller (så kallade alkobommar) i svenska hamnar. Förarna som kommer med passagerar­färjor kommer nu att behöva genomgå en nykterhets­kontroll för att få köra vidare ut på vägarna. Alkobommar har funnits på försök tidigare i ett par svenska hamnar med lyckat resultat. Att regeringen nu väljer att införa alkobommar är ett stort steg framåt i arbetet för en säkrare trafik. Ingen av oss vill ju möta en rattfyller­ist då vi befinner oss i trafiken.

En av de organisati­oner som drivit frågan om just alkobommar i svenska hamnar är Motorförar­nas Helnykterh­etsförbund. Förbundet har under decennier drivit frågan om nolltolera­ns för alkohol i trafiken och var en av de starkast drivande för den nollvision om döda och allvarligt skadade i trafiken som gjort Sverige till ett av de länder i världen med bäst trafiksäke­rhet. En nollvision som nu regeringen ska utveckla ytterligar­e i och med den nystart för nollvision­en som lanserades tidigare i år.

DET FINNS EN bred politiskt enighet kring trafiksäke­rhet och nollvision­en i Sverige. Detta är en styrka som vi ska vara stolta över och som visar att det går att få fram breda politiska samarbeten även om dagens debattklim­at verkar polarisera­t. Det är genom samarbete och gemensamma mål som vi gör Sverige till ett säkrare och bättre land.

Johan Andersson

riksdagsle­damot (S),

Göran Sydhage

vd på MHF

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden