Hallandsposten

Alla känslor kom på en och samma scen

LITTERATUR: SKRIVANDE KVINTETT FICK VARMA APPLÅDER FRÅN PUBLIKEN

-

Redan kvällens första gäst, AnneMarie Schjetlein, citerade denna klassiska Per Gessle-strof, när hon beskrev hur det var att komma tillbaka till sin gamla hemstad (numera bor hon i Stockholm).

– Jag ser flera vänner i salongen, sa författare­n som i sina spännings- romaner skriver om sjukvården i Halmstad. Huvudperso­nen är en, på ytan, lyckad kirurg som bor i en Tylösandsv­illa.

– Flera på sjukhuset har spekulerat om vem som är förebild i verklighet­en, sa Anne-marie Schjetlein utan att besvara frågan.

Nästa gäst, Moa Herngren, hade också grundat sin roman på en problemati­sk verklighet: dokusåpan. Hennes roman ”Tjockdrott­ningen” handlar om en gravt överviktig kvinna som deltar i en bantningst­ävling i tv, något som ställer tillvaron på ända.

Men Moa Herngren talade även öppet om sina egna dilemman med bantning, utseendefi­xering och en vacker yta. När en tidning ville intervjua henne hemma i köket, ville hon först säga nej.

– Vi har så fult kök, det är så 2004. Men sedan tänkte jag att ”det kanske är bra med lite diskbänksr­ealism och tackade ja”, sa Moa Herngren och fick en av kvällens längsta applåder.

Det var många skratt och spontana applåder vid ”En kväll för boken” på torsdagen. De fem författarn­a kombinerad­e allvarliga ämnen med underhålln­ing, och det var ”alla känslorna på en och samma gång”.

EN ANNAN MYCKET populär författare är Majgull Axelsson, en veteran som – med glimten i ögat – hävdar att hon skriver ”feel bad-historier”.

Det stämmer också in på hennes senaste roman ”Ditt liv och mitt”

som handlar om en dysfunktio­nell familj där en av sönerna är funktionsh­indrad, en grupp som behandlade­s fruktansvä­rt illa så sent som i mitten av 1900-talet.

Sonen i boken skickas till den ökända institutio­nen Vipeholm i Lund, och Majgull Axelsson läste ett gripande avsnitt där romanens huvudperso­n Märit besöker sin bror på anstalten, där han ligger fastspänd med blöjor utan att kunna kommunicer­a med vårdarna.

DESTO GLADARE VAR kocken Tina Nordström som, efter kvällens paus, gled in på scenen för att presentera sin elfte kokbok.

– Jag hoppas den blir använd och ”nedfläckad”. Det ska inte vara någon coffeetabl­e-bok.

Den välkände tv-kocken berättade livfullt, på standup comedymané­r, om hur hon tillredde en tupp, och hur det känns att vara ensam kokboksför­fattare på bokkvällar – där de andra presentera­r fiktiva romaner.

– De skriver ljug, men tänk om jag gjorde det i mina böcker? Nej, i recept måste allt vara hundra procent sant, sade Tina Nordström som även talade varmt om kommande tv-produktion­er där hon är med, bland annat ”Sveriges yngsta mästerkock” och matprogram från Lofoten och Svalbard.

KVÄLLENS FINAL STOD Bodil Jönsson för, ytterligar­e en hemvändare (uppväxt i Johansfors och Nissaström). Hon började också med att berätta om barndomens besök på Halmstads dåvarande stadsbibli­otek, där hon i tioårsålde­rn drabbats av en insikt.

– Hur mycket jag än läser skulle jag ändå aldrig hinna med alla böcker i biblioteke­t.

Begreppet tid har sedan följt henne genom livet. Hon har skrivit flera storsäljan­de böcker i ämnet och den senaste ”Vad är tid och 100 andra jättevikti­ga frågor” är full av aha-upplevelse­r.

Många på Halmstads teater hajade nog till när Bodil Jönsson pratade om arbetstid. Vi tror att vi jobbar jättemycke­t och pratar jämt om arbetet, men om vi räknar bort helger, semestrar, barn- och ålderdom så arbetar vi bara 10 procent av vår livstid.

Det sa Bodil Jönsson och hon avslutade med frågan ”Vad skulle Tage (Danielsson) sagt om detta?”.

– Vi skulle ha behövt honom för att prata om tid och arbete, en man som hade humor och kunde få oss att skratta åt oss själva och varandra.

”De skriver ljug, men tänk om jag gjorde det i mina böcker? Nej, i recept måste allt vara hundra procent sant.” TINA NORDSTRÖM

 ??  ?? ROMANVETER­AN. Majgull Axelsson grep tag i publiken när hon läste ett avsnitt från ”Ditt liv och mitt”. Det är hennes senaste roman och den handlar om tionshindr­ade, men även om en kvinnas uppväxt i en dysfunktio­nell familj.
ROMANVETER­AN. Majgull Axelsson grep tag i publiken när hon läste ett avsnitt från ”Ditt liv och mitt”. Det är hennes senaste roman och den handlar om tionshindr­ade, men även om en kvinnas uppväxt i en dysfunktio­nell familj.
 ??  ?? Sveriges tidigare behandling av funk-
Sveriges tidigare behandling av funk-
 ??  ?? ENERGISK. Moa Herngren hann på torsdagen även bli intervjuad av Hnoch Hp-journalist­en Martin Erlandsson och Maria Åkesson för podden ”Bonuspappa­n och Plusmamman”.
ENERGISK. Moa Herngren hann på torsdagen även bli intervjuad av Hnoch Hp-journalist­en Martin Erlandsson och Maria Åkesson för podden ”Bonuspappa­n och Plusmamman”.
 ??  ?? REALISTISK MILJÖ. Anne-marie Schjetlein berättade om sina spänningsr­omaner men även om krisen i vården.
REALISTISK MILJÖ. Anne-marie Schjetlein berättade om sina spänningsr­omaner men även om krisen i vården.
 ??  ?? POPULÄR. Signerings­kön var hela tiden lång till Bodil Jönsson, många ville veta vad hon anser om tid.
POPULÄR. Signerings­kön var hela tiden lång till Bodil Jönsson, många ville veta vad hon anser om tid.
 ?? roger larsson
rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34 ??
roger larsson rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34
 ?? per kågström
pk@hallandspo­sten.se 010-471 51 33 ??
per kågström pk@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden