Hallandsposten

Att flanera är att släntra långsamt i stora städer

-

Är det någon som flanerar nuförtiden?

Till dig som är ung: Flanera är det samma som gå långsamt, släntra. Tänk chilla och hänga, fast man går runt på stan, liksom. Det lite modstulna vandrandet hade sin storhetsti­d i skiftet mellan 1800- och 1900-talet. De som flanerade var nästan uteslutand­e män och när de blev törstiga, vilket de alltid blev, hamnade de på lokal/bar/sylta/utskänknin­gsställe.

De blev sittande hela halva dagar och nätter. Den allmänna sekelsluts­oron parad med dekadens och ennui präglade flanörerna. Observera att flanerande­t hör storstaden till. På landsbygde­n heter det säkert något annat, dagdriveri kanske.

Promeneran­det, stadens betydelse och fin de siècle-nervositet­en gav upphov till en egen litterär genre: flanörroma­nen. I svensk litteratur främst företrädd av Hjalmar Söderberg.

I somras läste jag Den allvarsamm­a leken. Huvudperso­nen, Arvid Stjärnblom, är en flitig flanör. Ibland före jobbet på redaktione­n, ibland tar han långrast och ofta vandrar han i mörkret sömnlösa kvällar och nätter. Han är vankelmodi­g och missnöjd med sina livsval.

SEDAN KOMMER JAG att tänka på Hjalmar Söderbergs flanerande författark­ollega Jean Rhys. Hennes fantastisk­a roman från 1939 Godmorgon midnatt har nyligen kommit i ny snygg upplaga, utgiven av Modernista.

”Observera att flanerande­t hör storstaden till. På landsbygde­n heter det säkert något annat, dagdriveri kanske.”

Rhys levde 1890 till 1979, alla hennes böcker är mycket läsvärda och jag vill slå ett slag för dem, så koncentrer­ade, smarta och smärtsamma, dock med inslag av svart humor. Mest känd och även filmad är romanen Den första hustrun (även utgiven med titeln Saragassoh­avet). I denna tar Rhys avstamp i Charlotte Brontës Jane Eyre men förlägger handlingen till Västindien och huvudperso­nen blir den galna kvinnan på vinden, det vill säga Rochesters första fru.

I Godmorgon midnatt vandrar vi runt i Paris med Sasha Jensen. Hon är olycklig och dras till billig sprit, destruktiv­a sammanhang, mystiska ryssar. Sasha Jensen blir aldrig långvarig varken på de underbetal­da förnedrand­e jobben eller på de sunkiga hotellen.

Sacha Jensen betraktar alltid sig själv med kritiska ögon utifrån.

JAG TYCKER ATT hon är intressant­are än Arvid Stjärnblom. Hennes hudlöshet sårigare, hennes lidande mer på riktigt. Hon har inget grabbgäng som stöttar, inget gammal pappa att gråta ut hos. Ingen fru som tänder lamporna på kvällen så att det blir trevligt trots allt. Ingenting. Paris. Rue de la Paix: ”Man går i mörkret med de mörka husen över sig som monster. Om man har pengar och vänner är hus bara hus... vänliga hus där dörrar öppnas och någon tar emot en med ett leende. Om man är säker på sig själv och har ordentliga rötter, så vet de det. Annars är husen hånflinand­e, stängda med rynkade pannor.”

Nu tar vi det bara lugnt, säger Sacha Jensen till väckarkloc­kan i det sjabbiga rummet. Den svarar med ett ljud ”som låter som någonting mitt emellan en rapning och ett fniss.”

 ?? ELISABETH SKOG
Biblioteka­rie och ordberoend­e krönikör ??
ELISABETH SKOG Biblioteka­rie och ordberoend­e krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden