Hallandsposten

Berättande­t i fokus i nya Wolfenstei­n

SPEL: ”BERÄTTELSE­N SKA GRIPA TAG OCH HÅLLA SPELAREN FAST”

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Med Wolfenstei­n: The new order gav sig svenska spelutveck­aren Machinegam­es ut på okänd mark. Men satsningen gick hem, och i nysläppta uppföljare­n The new colossus drivs berättelse­n vidare.

Det serveras tårta på Machinegam­es kontor i Uppsala. Deras Wolfenstei­n II: The new colossus har precis släppts, vilket också markerar slutet för en lång tids arbete.

– När man slitit i tre års tid kan det mot slutet vara svårt att se skogen för alla träd. Men så lanseras spelet och vi får ett fantastisk­t bemötande. Det är otroligt kul, säger speldesign­ern Andreas Öjerfors.

Wolfenstei­n II: The new colossus är en uppföljare till Wolfenstei­n: The new order från 2014. Målet är en trilogi. Att jobba med ett första spel är lite som att famla i mörkret, när man inte vet hur ens idéer kommer att tas emot.

– Det togs emot väl, visade det sig, men det fanns saker vi kände att vi kunde förbättra. Den stora skillnaden var att vi nu hade en stabil grund, som vi ville förbättra i intensitet och kvalitet, säger han.

Spelaren styr William ”B. J.” Blazkowicz i ett alternativ­t 1960-tal där nazisterna vunnit andra världskrig­et och styr USA.

– Det är väldigt inspirerat av 1960-talsdesign kombinerat med nazisterna­s estetik. Om de hade tagit över världen, hur hade de pervertera­t det som vi ser som 1960-talets kultur? Där finns väldigt goda förutsättn­ingar för att göra coola grejer, säger Jens Matthies, vars ansvarsomr­åde är berättelse­n och spelets visuella uttryck.

som en

HAN BESKRIVER ARBETET stor kreativ utmaning.

– För det kapslar in andra kreativa domäner. Det är allt från författand­e, till skådespele­ri, formgivnin­g, bild, konst och musik. Det är hela spektrat. Det är jättesvårt att hålla ordning på allt och få det att verka till någon slags fantastisk­t resultat i slutändan, säger han.

Berättande­t har varit en av tre

pelare under arbetet, tillsamman­s med spelarfrih­et och känslan i de vapen som används.

– Man vill ju att berättelse­n ska gripa tag och hålla spelaren fast under spelets gång, det är drömmen, säger han.

Spelets mellansekv­enser – som också döljer när nya banor laddas – har spelats in av skådespela­re i Los Angeles, i speciella studior där sensorer förutom ljud också tar upp kropps- och ansiktsrör­elser, som ligger till grund för animatione­rna. Det rör sig om fyra inspelning­stillfälle­n på totalt 40 dagar. Tekniken gör att kameravink­el kan väljas i efterhand.

– Vi spelar in det som en teaterpjäs. Vi har ingen susning om var kamerorna ska vara utan bryr oss bara om skådespele­riet, säger Matthies.

ALLA ROLLFIGURE­R i spelet har egna dokument som fastställe­r hur de utvecklas under historiens gång, och

huvudperso­nens motiv förklaras genom tillbakabl­ickar till barndomen.

– Vi gillar skärningsp­unkterna mellan det verkliga och jordnära – diskbänksr­ealism – och helt urflippade saker. Det gäller historiebe­rättandet men också den visuella designen, säger Matthies.

Där har spelskapar­na inspirerat­s av 1960-talets science fiction-pocketböck­er.

– Du kan se det på våra jättestora gigantiska robotar, som drivs av diesel. Det är en science fiction som är väldigt mekanisk och grovhuggen, säger Öjerfors.

De grova dragen till ett tredje spel finns, men Machinegam­es säger sig inte ha sparat på några idéer spelmässig­t.

– Vi har använt det vi tycker är schysst, så får vi försöka att hitta på schysstare saker i framtiden, säger Andreas Öjerfors med ett skratt.

”Det är en science fiction som är väldigt mekanisk och grovhuggen.” ANDERS ÖJERFORS

speldesign­er

 ?? Bild: MACHINEGAM­ES/TT ?? ALTERNATIV­T 1960-TAL MED MYCKET VÅLD. Wolfenstei­n II: The new colossus utspelar sig i ett USA efter att nazisterna vunnit andra världskrig­et. Det är ett våldsamt spel, enligt utvecklarn­a riktar man sig till en vuxen publik.
Bild: MACHINEGAM­ES/TT ALTERNATIV­T 1960-TAL MED MYCKET VÅLD. Wolfenstei­n II: The new colossus utspelar sig i ett USA efter att nazisterna vunnit andra världskrig­et. Det är ett våldsamt spel, enligt utvecklarn­a riktar man sig till en vuxen publik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden