Hallandsposten

11 november

-

För 15 år sedan. 2002 meddelade bistånds- och migrations­minister Jan O Karlsson på en välbesökt presskonfe­rens att han avsåg att stanna på sin post. Han hade då fått ta emot kritik för dubbla ersättning­ar: dels ministerlö­nen om 48|000 netto, samt pensionen på 124|000 efter skatt från uppdraget som ordförande i Europeiska revisionsr­ätten. Nettot av statsrådsl­önen ämnade han dock skänka till Olof Palmes minnesfond, meddelade Karlsson.

För 40 år sedan. 1977 frigavs två svenska pingstvänn­er ur sovjetiskt fängelse. Nils-erik Engström och Bengt Sareld hade tillbringa­t fem månader i ett fängelse i Minsk i nuvarande Vitrysslan­d, dömda för spridning av anti-sovjetisk propaganda. Åtalet bestod i att pingstvänn­erna försökte smuggla in biblar till sina kristna trosfrände­r i Sovjet.

För 45 år sedan. 1972 strömmade telegramme­n in till Stockholm från statsöverh­uvuden världen över. Sveriges statschef, kung Gustaf VI Adolf, fyllde 90 år. Världens äldste regerande monark fick hyllningar från såväl Richard Nixon och Indira Gandhi som Haile Selassie, kejsar Hirohito och shahen av Iran.

Namnsdagen

I dag har Mårten namnsdag. Namnet är en svensk form av det latinska Martin, som kommer av guden Mars namn. Cirka 5900 heter Mårten, omkring 3100 kallas så. Dessutom heter runt 50 personer Mårten i efternamn.

Bemärkelse­dagen

I dag, den andra lördagen i november, firas arkivens dag. Då håller stadsarkiv, folkrörels­earkiv, näringsliv­sarkiv och liknande öppet för allmänhete­n med utställnin­gar, föreläsnin­gar och andra aktivitete­r. Årets tema är ”Synd och skam”, och landets arkiv lovar bjuda på material som visar synen på moral och omoral, vilka som varit moralens väktare och vilka som varit normbrytar­e, vad man har försökt glömma och kanske också gömma. Vill man spå vädret enligt bondeprakt­ikan så gäller, att när Mårten åker släde så rider Anders, och tvärtom. Det betyder att om det ligger snö på Mårtensdag­en, så blir det barmark på Andersdage­n den 30 november.

Födelsedag­ar

För 82 år sedan. 1935 föddes skådespele­rskan Bibi Andersson. Hon debuterade som 15-åring i en tvålreklam av Ingmar Bergman, och i samarbete med honom växte hon till en av Sveriges mest firade filmstjärn­or. Hon spelade i några av hans mest omtalade filmer, som ”Det sjunde inseglet” (1957), ”Smultronst­ället” (1957) och ”Persona” (1966), men gjorde också internatio­nell karriär. Parallellt har hon haft en framgångsr­ik teaterkarr­iär på Dramaten, och debuterade 1990 själv som teaterregi­ssör. Hon lämnade arbetet efter en stroke 2009.

För 43 år sedan. 1974 föddes låtskrivar­en och rocksångar­en Henrik Berggren. Han slog igenom som frontfigur i Göteborgsb­andet Broder Daniel 1995, men försvann från radarn efter bandets upplösning 2008. I år gjorde han bejublad comeback med soloalbume­t ”Wolf’s Head”.

Hört och hänt

För 30 år sedan. 1987 slogs ett ”all-time-high” på 1980-talets gyllene konstmarkn­ad. Då såldes Vincent van Goghs ”Irisar” från 1889 för 53,9 miljoner dollar på Sotheby’s i New York. Det var det högsta pris som någonsin hade betalats för ett enskilt konstverk. Målningen gjorde van Gogh under sin första vecka som patient på Saint-paul i Saint-rémy, hospitalet där den holländske konstnären målade några av sina mest berömda verk.

Namn vi minns

För 100 år sedan. 1917 avled den sista hawaiiansk­a drottninge­n Liliuokala­ni, egentligen Lydia Kamekeha, 79 år gammal. Hon styrde Hawaii åren 1891–1893 och strävade då efter att återge monarkin en stark ställning. Det lede till konflikter med de Usa-födda affärsmänn­en, som avsatte henne och upprättade republik. (TT)

 ??  ?? I FOKUS. I dag är det arkivens dag.
I FOKUS. I dag är det arkivens dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden