Hallandsposten

Öppettider­na ses över

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Möjlighete­rna att söka vård på kvällar och helger ska bli mer lika i Halland.

Möjlighete­n att söka vård på kvällar och helger ser olika ut i olika delar av Halland. I Halmstad stänger jourmottag­ningen på Nyhem klockan 20 på vardagar, medan man i Kungsbacka kan få hjälp på närakuten fram till midnatt. Nu vill Region Halland skapa en mer jämlik jourverksa­mhet.

I den uppdragsbe­skrivning som gäller för alla vårdcentra­ler, både regionens egna och de privata, står redan att de ska ha öppettider som svarar mot invånarnas behov av närsjukvår­d. Men hallänning­arnas behov ser tydligen olika ut beroende på var man bor.

I Hylte har vårdcentra­len som längst öppet till klockan 18, i Laholm till klockan 19 och i Halmstad till klockan 20. Kungsbacka sticker ut med sin närakut, som har öppet 07–24 veckans alla dagar.

– Vi kan konstatera att öppettider­na varierar stort och så ska det inte vara. Oavsett var man bor så ska man ha hyfsat nära till en kvälls- och helgöppen mottagning, annars åker man till akuten. Det är möjligt att vi behöver skärpa reglerna för öppettider, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

REGIONKONT­ORET HÅLLER SOM bäst på att utreda primärvård­ens jourverksa­mheter och ska även göra kopplingar till hur deras öppettider påverkar flödet till akuten.

– Det kan inte vara en slump att Kungsbacka­borna är de som i särklass minst uppsöker sjukhusens akutmottag­ningar. Eftersom närakuten har öppet till midnatt så åker man i första hand dit, konstatera­r Rydfeldt.

I Halmstad har även placeringe­n av jourmottag­ningen diskuterat­s flitigt. Fram till 2010 fanns en jourcentra­l vägg i vägg med akutmottag­ningen. Därefter flyttades den till Nyhems vårdcentra­l och förra sommaren testades att återigen flytta upp mottagning­en till akuten.

DENNA SOMMAR HAR jourverksa­mheten på Nyhem funnits parallellt med att ett team från primärvård­en tagit emot enklare fall på akuten. Frågan är vad som ska bli den permanenta lösningen.

– Vi har stoppat in den frågan i den stora utredninge­n, men ska framför allt försöka skapa mer lika förutsättn­ingar i hela länet. Utredninge­n ska vara klar i början av nästa år, sedan tar det väl lite tid innan det fattas beslut, säger Tommy Rydfeldt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STÄNGER KLOCKAN 20. I Halmstad har vårdcentra­lerna gått samman och har en gemensam jourmottag­ning på Nyhem till klockan 20 på vardagkväl­larna. I Hylte och Laholm stänger vårdcentra­lerna därmed redan klockan 18 respektive 19.
Bild: JARI VÄLITALO STÄNGER KLOCKAN 20. I Halmstad har vårdcentra­lerna gått samman och har en gemensam jourmottag­ning på Nyhem till klockan 20 på vardagkväl­larna. I Hylte och Laholm stänger vårdcentra­lerna därmed redan klockan 18 respektive 19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden