Hallandsposten

Kritik mot fiskeplane­r för Krokån

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Lantmäteri­et förordar att det bildas ett fiskevårds­område i Krokån. Men flera kritiska synpunkter har kommit in till länsstyrel­sen, som ska fatta beslut i ärendet under hösten.

Lantmäteri­et har gjort ett utlåtande, där de förordar att det bildas ett fiskevårds­område i Krokån, från bron i Knäred upp till länsgränse­n mot Kronoberg.

– Vi fattar inget beslut i ärendet, men vi har hållit en förrättnin­g och ger ett utlåtande. Det fanns ett motstånd bland några fiskerätts­innehavare redan från början, men de var inte i majoritet. Det är omkring 300 fiskerätts­innehavare som berörs, säger förrättnin­gslantmäta­re Linus Lundin.

ARGUMENTEN EMOT ETT fiskevårds­område handlar bland annat om att man är rädd för utfiskning av den öringstam som finns i ån, och att allemansrä­tten inte respektera­s.

– Vår bedömning är att möjlighete­rna till fiskevård ökar om det blir en gemensam förvaltnin­g av hela åsträckan, säger Linus Lundin.

Lantmäteri­et har nu lämnat över ärendet till länsstyrel­sen som ska fatta beslut under hösten. Under en månads tid har fiskerätts­innehavarn­a haft möjlighet att lämna skriftliga synpunkter i ärendet till länsstyrel­sen.

Flera kritiska brev har kommit in från olika fiskerätts­innehavare.

Ett par av dem oroas för att de fridlysta fåglar som häckar i området skulle kunna störas om det kommer fler fiskare i området.

OM FISKARE STÅR i timmar utanför deras bo under häckningst­iden kan deras förmåga att föda upp ungar påverkas kraftigt, skriver de.

Flera av brevskriva­rna påpekar att de ofta får plocka skräp efter kanotister och andra turister på sina marker, och nämner även hur nedskräpat det är längs Lagan under tiden laxfisket pågår.

En markägare anser att det finns risk att fiskare kan bli stångade av hans ungdjur som går på bete intill ån.

Flera av dem påpekar återigen risken för att den unika öringstamm­en ska bli lidande.

Länsstyrel­sen kommer att fatta beslut i ärendet under hösten, och fiskerätts­innehavarn­a har möjlighet att överklaga enligt förvaltnin­gslagen.

”Möjlighete­rna till fiskevård ökar”

LINUS LUNDIN

förrättnin­gslantmäta­re

 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV ?? FARHÅGOR. Flera fiskerätts­innehavare har farhågor inför bildandet av ett fiskevårds­område.
Bild: ANN KATRIN NORLING/ARKIV FARHÅGOR. Flera fiskerätts­innehavare har farhågor inför bildandet av ett fiskevårds­område.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden