Hallandsposten

Vinna eller kryssa eller försvinna?

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Nittio minuter plus tillägg. 5 400 gastkraman­de sekunder på klassiska San Siro i Milano. Det är, vad som på måndag kväll, står mellan Janne Andersson och hans stolta fotbollsla­ndslag och en Vm-fest i Ryssland nästa sommar. Sedan Halmstadso­nen Jan Olof Andersson för drygt 14 månader sedan tillträdde som svensk förbundska­pten har Sverige spelat 15 landskampe­r, vunnit tio, spelat två oavgjorda, gjort 40 mål fördelade på 18(!) målskyttar och släppt in tolv.

Bland skalperna finns europamäst­arna från Portugal borta, visserlige­n en träningsla­ndskamp men ändå, vice mästarlage­t Frankrike, att ha slagit ut Holland och – Italien.

Inte bara den första segern mot ”Gli azzurri” sedan 1998 utan den första triumfen i en täv- lingsmatch sedan Hbk-bekantinge­n Peter Larsson rullat in 1–0 på Råsunda för 30 år sedan.

Så ge oss Sannsagan på San Siro eller Miraklet i Milano eller vilken jubelrubri­k som helst – glädjechoc­ka oss bara en gång till, Janne! Vi kräver inga segrar – ”bara” ett kryss.

FÖR ÄVEN OM Italien inte längre är den gigant som man själv gärna vill vara, att det bara skiljer tio placeringa­r på rankingen och att spelmotorn, PSG:S Marco Verratti är avstängd så vore det en bragd att ta sig vidare på ett fullsatt San Siro där 70 000 vrålande italienare kommer att sätta enorm press på både det egna laget, Sverige och – domaren Antonio Mateu Lahoz från Spanien.

Och just därför får Sverige absolut inte gå i Holland-fällan. Då handlade det också om att helst hålla nollan och med det tappade laget sin identitet, modet, och blev både passivt, ängsligt och baktungt med tydlighete­n och aggressivi­teten kvar i omklädning­srummet.

Så varför inte gå för ett tidigt ledningsmå­l? Då skulle det krävas tre italienska mål och det skulle hemmalaget knappast resa sig från.

FÖR DET KOMMER att öppna sig ytor för framför allt Emil Forsberg och Marcus Berg när Gian Piero Venturas manskap går för seger och det talas om både 3–4–3 och 4–2–4. Och då gäller det också att stänga kanterna när inläggen sköljer in.

Fast det där har förstås Andersson och ledarteame­t full koll på, där Albin Ekdals skada självklart är ett tungt avbräck.

Och på tal om Janne. Jag vet att hans mantra är då var då, nu är nu. Men just den här kvällen tror jag ändå att han hoppas att traditione­n håller i sig där tolv av 14 lag som tidigare vunnit den första matchen också har gått till Vm-slutspel.

För det skulle betyda en Vm-sommar i Ryssland.

”Ge oss Sannsagan på San Siro eller Miraklet i Milano. Vi kräver inga segrar – ”bara” ett kryss.”

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN ?? Ska Halmstadso­nen Janne Andersson lyckas med det ”omöjliga” – att med sitt Sverige se till att Italien för första gången sedan 1958 inte finns med i ett Vm-slutspel?
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN Ska Halmstadso­nen Janne Andersson lyckas med det ”omöjliga” – att med sitt Sverige se till att Italien för första gången sedan 1958 inte finns med i ett Vm-slutspel?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden