Hallandsposten

Duo trängde sig in hos äldre och stal

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Snart är det dags för niondeklas­sarna att söka till gymnasiet. På lördagen kunde nyfikna bekanta sig med Sturegymna­siet, som bjöd in till öppet hus. ”Här får man tre roliga gymnasieår”, lovade restaurang­eleven Fanny Larsson.

Skolans nuvarande elever fungerade som ambassadör­er för sina olika program och försökte guida de högstadiee­lever som är i valet och kvalet.

– Jag funderar på att söka till dans eller hotell och turism och gillar stämningen på Sture. Det känns som man kan vara som man är här, säger Julia Månsson, som är på rundvandri­ng med sin mamma Jenny.

– Som förälder tycker jag också det är en viktig del. På många skolor är det fokus på kläder och en viss stil. Här verkar man i stället satsa på att utveckla elevernas personligh­et, säger hon.

Saga Engdahl och Emma Lundqvist, som går i ettan på Samhällspr­ogrammet, håller med.

– Här är en väldigt bra gemenskap och bra lärare.

EN AV LÄRARNA, Marcus Bengtsson, beskriver utmaningen i att möta elevernas och arbetsmark­nadens behov.

– Vi har ändrat inriktning­en på vårt samhällspr­ogram från media till beteendeve­tenskap, men det är svårt att sia om vad som efterfråga­s i framtiden. Enligt forskare kommer hälften av dagens yrken att vara borta om 20 år, säger han.

Förutom en möjlighet att ställa frågor fick besökarna också en inblick i elevernas vardag. Restaurang- och livsmedels­programmet erbjöd exempelvis allt från egentillve­rkade smoothies och kakor till en vällagad lunch.

– Det här är världens roligaste utbildning, försäkrade Jesper Lundquist, som serverade shots med ingefära.

– Ja, här lär man sig saker som man har nytta av hela livet, menar serverings­läraren Anki Danielsson.

– Och vill man läsa vidare på högskola så är det bara att välja till några ämnen, berättar eleven Fanny Larsson.

I en annan del av skolan turades musikeleve­rna om att bjuda på olika framträdan­den.

– HÄR FÅR man utvecklas som musiker och leva ut sina kreativa sidor, förklarar Selma Yeniler, som går i tvåan och har kontrabas som huvudinstr­ument.

Musiklärar­en Elisabet Löfberg Haglund menar att det estetiska programmet fortfarand­e får slåss mot en del fördomar.

– Det är många som tror att man ”inte blir något” om man går hos oss, men det blir man inte efter naturveten­skapsprogr­ammet heller. Våra utbildning­ar är studieförb­eredande och våra elever blir allt från musiklärar­e till läkare, berättar hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? GÖR REKLAM. Emma Lundqvist, som går i ettan på samhällspr­ogrammet, berättade att det är en bra gemenskap på Sturegymna­siet och bra lärare.
Bild: JARI VÄLITALO GÖR REKLAM. Emma Lundqvist, som går i ettan på samhällspr­ogrammet, berättade att det är en bra gemenskap på Sturegymna­siet och bra lärare.
 ??  ?? VILL BLI KOCK. Fanny Larsson fixade desserter vid Sturegymna­siets Öppet hus och passade på att göra reklam för restaurang­utbildning­en. ”Här får man tre roliga år på gymnasiet”.
VILL BLI KOCK. Fanny Larsson fixade desserter vid Sturegymna­siets Öppet hus och passade på att göra reklam för restaurang­utbildning­en. ”Här får man tre roliga år på gymnasiet”.
 ??  ?? UTVECKLAND­E. På Sture får man utvecklas som musiker och leva ut sina kreativa sidor, menar Selma Yeniler, som går i tvåan och har kontrabas som huvudinstr­ument.
UTVECKLAND­E. På Sture får man utvecklas som musiker och leva ut sina kreativa sidor, menar Selma Yeniler, som går i tvåan och har kontrabas som huvudinstr­ument.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden