Hallandsposten

Chockhöjni­ngar drabbar villaägare

HALMSTAD: Chockhöjda hyror för villaägare med kommunal tomträtt gör att Villaägarn­as riksförbun­d riktar stark kritik mot Halmstads kommuns tomträttss­ystem. För Jenny Johannesso­n blev höjningen 640 procent.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Halmstads kommun har haft samma modell för beräkning av tomträttsa­vgälder sedan 1997. De kraftiga höjningarn­a i år, i vissa fall runt 600 procent, beror på att Halmstad bygger tomthyrorn­a helt på marktaxeri­ngsvärdena. Dessa värden, som räknas fram av Skatteverk­et, har ökat mycket de senaste åren.

–Marktaxeri­ngsvärdet i Halmstad ökar väldigt starkt. De tär många kommuner som använder samma modell, säger Jenny Axelsson( C ), ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnads utskott.

Enligt henne finns de tinga planer på att ändra på tomträtts systemet.

– Det är inte en fråga som har varit väckt under de gångna tio åren. Jag känner till att det finns andra kommuner som gör på andra sätt, samtidigt som vissa gör som vi.

AVTALEN OM TOMTHYRAN sträcker sig över långa perioder. Först efter 10 eller 20 år förändras tomthyran och då kan höjningen bli markant.

– Det är statliga premisser som styr kommunerna­s praktiska hantering. Men vi ser problemati­ken och har därför under många år erbjudit alla som vill att friköpa tomten. Tomträtter är ingen modell som vi föredrar för personer som vill äga sitt boende.

Genom åren har kommunen sålt

av många tomträtter. Under 2009 sålde kommunen av 694 tomträtter. Många stod då i kö för att köpa loss sina tomter innan priserna skulle fördubblas. Mellan 2006 och 2009 hade marktaxeri­ngsvärdet ökat kraftigt. I dag återstår 333 tomträtter med småhus.

– Enda sättet att bryta avtalet är om husägaren köper marken. Det är därför vi hela tiden erbjuder alla att göra det. Om man tar steget är upp till varje person att avgöra.

Jenny Axelsson förklarar att villaägarn­a också kan följa sitt marktaxeri­ngsvärde och räkna ut hur stor den kommande hyreshöjni­ng blir på ett ungefär.

Vilket alternativ finns för de husägare som inte har råd att friköpa tomten?

– De sitter ju i det avtalsförh­ållandet som de har gått in i. När man väljer att köpa ett hus som står på en tomträtt så kliver man in i en premiss där man hyr marken som huset står på av kommunen.

Halmstads kommun har dessutom bland de högsta friköpspri­serna i hela Sverige.

– Det baseras också på marktaxeri­ngsvärdena. Halmstad och Halland är ett väldigt högt värderat område och många villor ligger högt i pris. Invånare med tomträtt får betala för det värde som marken har. Jag tror att det hade uppfattats som märkligt om kommunen valde att sälja mark billigare till personer som sitter i tomträttsa­vtal.

Villaägarn­as riksförbun­d anser att Halmstads friköpspri­ser bör halveras – hur ser du på det?

– Det tar jag inte ställning till alls. Jag respektera­r Villaägarn­as funktion som en lobbyorgan­isation, men vill ändå betona att det här är frågor som behöver lösas på nationell nivå. Vi på kommunal nivå utgår ju från de statliga reglerna.

Har du förståelse för de villaägare som är upprörda över de höjda tomthyrorn­a?

– Om man inte har tagit höjd för en kraftig höjning så kan den kännas väldigt jobbig. En del av dessa personer har under 10 eller 20 år haft väldigt förmånliga tomträttsa­vgälder. Ett perspektiv att se på detta är att de har sluppit en höjd avgift i 10 år.

Fotnot. Villaägarn­a har bjudit in Halm stadstomt rättsfamil­jer och ansvariga politiker – Jenny Axelsson (C) och Anders Rosén (S) till ett offentligt möte på torsdag kväll klockan 19–21 på Halmstads teater fören diskussion om tomt rättssyste­met i Halmstad.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL BO KVAR. Jenny Johannesso­ns tomthyra gick upp från 8300 kronor till knappt 62000 kronor över en natt. ”Jag trodde att de hade skrivit fel”, säger hon. Hon äger ett hus på Mickedala som står på en av kommunens 333 tomträtter för småhus.
Bild: ROGER LARSSON VILL BO KVAR. Jenny Johannesso­ns tomthyra gick upp från 8300 kronor till knappt 62000 kronor över en natt. ”Jag trodde att de hade skrivit fel”, säger hon. Hon äger ett hus på Mickedala som står på en av kommunens 333 tomträtter för småhus.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/HP ARKIV ?? UPPMANAR FLER ATT FRIKÖPA. Enligt Jenny Axelsson, ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott, finns det inga planer på att ändra på tomträttss­ystemet.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/HP ARKIV UPPMANAR FLER ATT FRIKÖPA. Enligt Jenny Axelsson, ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott, finns det inga planer på att ändra på tomträttss­ystemet.
 ??  ?? KÄNDE SIG TVINGAD. Jenny Johannesso­n och döttrarna bra i villan på Mickedala och vill inget hellre än att kunna bo kvar. Men kommunens kraftiga höjning av tomthyran har satt familjen i en rävsax. ”Jag vågade inte Joanna och Bella trivs göra annat än...
KÄNDE SIG TVINGAD. Jenny Johannesso­n och döttrarna bra i villan på Mickedala och vill inget hellre än att kunna bo kvar. Men kommunens kraftiga höjning av tomthyran har satt familjen i en rävsax. ”Jag vågade inte Joanna och Bella trivs göra annat än...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden