Hallandsposten

Räknefel borde rättas

Stela regler gör att staten ständigt räknar fel på skatteintä­kterna.

-

LEDARE HP 13/11. En ny rapport från Skattebeta­larnas förening föreslår en enkel ändring – och påminner om att skattebeta­lare är tänkande varelser som inte går i raka led.

När en skatt höjs med en procent, då ökar statens intäkt från skatten med lika mycket. I alla fall enligt budgetrege­lverkets matematisk­a modell. Vad som verkligen händer är lätt att förstå, men svårt att räkna på. Ta till exempel inkomstska­tterna. När skatten på arbete blir för hög arbetar folk mindre, eller svart. Dessutom konsumerar de mindre. Det gör att intäkterna sjunker både från inkomstska­tten och från momsen.

NÄR SKATTEN sänks blir det däremot både mer attraktivt att jobba, eftersom man får behålla mer, och det blir billigare att anställa, eftersom kostnaden sjunker för att erbjuda en viss lön. Det gör att en del jobbar fler timmar, och att fler kommer i arbete. När lönen konsumeras får staten också tillbaka en del genom moms och punktskatt­er.

Fenomenet kallas dynamiska effekter och har varit känt länge. Men som Skattebeta­larnas förening påpekar i rapporten ”Hur mycket ger en skattehöjn­ing?” används kunskapen bara i den ena änden av statsbudge­ten. När en skatt sänks säger regelverke­t att det inte är tillåtet att räkna på beteendefö­rändringar som ger intäkter. Tanken är att budgeten aldrig ska vara underfinan­sierad: en klok regel baserad på lärdomarna av 1990-talskrisen.

PROBLEMEN UPPSTÅR när en skatt höjs. Då räknar regeringen helt mekaniskt på att den ger lika mycket intäkter som procentökn­ingen, trots att erfarenhet­en visar annorlunda.

Räknefelen gör att budgeten blir underfinan­sierad trots allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden