Hallandsposten

Ung rånare mörkar om kumpaner

- JAN STOHR

Den 18-åriga rånaren tiger i förhören. Tiden i häktet har ännu inte fått henne att avslöja sina kumpaner.

Den 18-åriga kvinnan greps bara några timmar efter att en man i 25-årsåldern rånats i sitt hem på Nyhem söndagen den 15 oktober. Tre män hade trängt in i hans bostad, bundit honom med en telefonsla­dd och sedan hotat honom med kniv. De kom över värdesaker, bland annat en mobil och offrets plånbok.

Spåren ledde direkt hem till den 18-åriga kvinnan. Hon och rånoffret hade lärt känna varandra på en kontaktsid­a på internet. Eftersom hon hade använt sitt eget förnamn som profilnamn på kontaktsid­an var hon lätt att hitta.

Offret för rånet beskrivs som särskilt utsatt.

Enligt uppgifter till HP hade kvinnan förmått männen att utföra själva rånet. När hon kom hem till rånoffret på deras avtalade träff hittade hon på en ursäkt som fick mannen att lämna ytterdörre­n öppen. Kvinnan skulle ”hämta sin plånbok”, men i stället stormade medhjälpar­na in och band offret.

Den 18-åriga kvinnan nekar till brott. Hon häktades första gången 19 oktober, hon omhäktades två veckor senare och på torsdag går tiden ut för den häktningen.

Åklagare Henrik Kindlund har ännu inte tagit ställning till om han ska begära ännu en förlängnin­g.

Grunden för häktningen är att 18-åringen kan försvåra polisens utredning om hon är på fri fot och exempelvis pratar ihop sig med medgärning­smännen.

I sin kontaktann­ons, där hon har sitt eget namn och sin rätta ålder i rubriken, skrev 18-åringen om sig själv: ”(är egentligen 14)”. Offret för rånet beskrivs som särskilt utsatt, platsen för rånet är en gruppbosta­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden