Hallandsposten

Var femte behövde inte akutens vård

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Sommarens försök med att ha ett team från primärvård­en på akutmottag­ningarna i Halmstad och Varberg föll väl ut. I snitt var femte patient bedömdes inte behöva sjukhusens resurser utan kunde i stället tas om hand av teamet.

Tanken bakom försöket var just att fånga upp ”enklare” fall och därmed avlasta akuten under de hektiska sommarmåna­derna.

– Vi kan konstatera att många av de som söker vård på akutmottag­ningarna skulle kunna få den på vårdcentra­lerna, säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnd­en för närsjukvår­d.

Teamen bestod av en läkare och en distriktss­köterska och fanns på plats mellan klockan 13 och 19 varje dag.

I snitt tog de hand om nio patienter per eftermidda­g och merparten sökte för skador på armar och ben eller ryggsmärta. Av den utvärderin­g som nu gjorts framgår dock att regionens planering inte var den bästa. Det formella beslutet fattades den 2 juni och verksamhet­en skulle starta två veckor senare.

Av tidsbrist fick man delvis hyra in läkare och sjuksköter­skor till teamen, men lyckades ändå inte fylla alla arbetspass. I Halmstad försenades starten med två veckor och i Varberg med en.

– Beslutet från regionstyr­elsens ordförande kom väldigt sent och det hade behövts bättre framförhål­lning, konstatera­r Tommy Rydfeldt.

Utvärderin­gen väcker också frågan om vad som hade varit optimala öppettider för teamen. Akutmottag­ningarna anser själva att inflödet av tänkbara primärvård­spatienter är störst på sena eftermidda­gar och kvällar när vårdcentra­ler och jourmottag­ningar har stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden