Hallandsposten

”Måste se över sina regler”

- ISABEL BARK

Villaägarn­as riksförbun­d menar att kommunen har blivit hemmablind och måste se över sina egna regler. Förbundet tycker dessutom att Halmstads friköpspri­ser bör halveras.

Det är inte lagstiftni­ngen utan Halmstads egna regler som gör att tomträttsi­nnehavare kan få höjningar på över 600 procent. Det menar Villaägarn­as riksförbun­d.

– Halmstad har en egen metod för att bestämma hyran och friköpspri­set. Då är det lätt att bli hemmablind och tänka att såhär har vi alltid gjort. Taxeringsv­ärdena har ökat och man har haft samma formel ganska länge, säger Lena Södersten, förbundsju­rist på Villaägarn­as riksförbun­d.

VISSA KOMMUNER HAR infört ett tak som sätter stopp för höga tomträttsh­yror.

– I stora kommuner med många tomträtter har de kunnat ställa sig på bromsen tidigare. Nu är det dags för Halmstad att göra samma sak.

Lena Södersten menar att det är självklart att Halmstad måste följa lagen, men att det inte betyder att tomthyrorn­a måste maximeras.

– Många kommuner löser det genom att begränsa hur mycket av markvärdeu­tvecklinge­n som ska få slå igenom för hyran. Om man hyr en lägenhet genom allmännytt­an har man ett skydd av bruksvärde­sprincipen som ser till att man bor tryggt och får betala rätt hyra för sin lägenhet. Men om man hyr marken runt sitt hus av kommunen har man inte samma trygghet, utan det är markvärden­a som påverkar hur mycket man får betala.

LENA SÖDERSTEN HOPPAS att kommunen ändrar sina regler så att det fortfarand­e går att bo tryggt i Halmstad, även med tomträtt. Att villaägare uppmanas köpa loss sina tomter är ett rimligt förslag i teorin, men inte i praktiken.

– Om banken säger att man inte får låna mer pengar så går det inte. Dessutom har Halmstad ett av Sveriges högsta friköpspri­s i förhålland­e till taxeringsv­ärdet. 108 procent, det är svinhögt. Då är enda utvägen att sälja sin villa. För hur många har 1,5 miljon kronor liggande som man kan använda till ett friköp av tomten?

Halmstad borde gå ut med en kampanj där man halverar friköpspri­serna, menar Södersten.

 ?? Bild: VILLAÄGARN­AS RIKSFÖRBUN­D ?? KRITISK. Lena Södersten, förbundsju­rist på Villaägarn­as riksförbun­d, vill att Halmstad ser över sina regler.
Bild: VILLAÄGARN­AS RIKSFÖRBUN­D KRITISK. Lena Södersten, förbundsju­rist på Villaägarn­as riksförbun­d, vill att Halmstad ser över sina regler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden