Hallandsposten

Andra gången som vinge bryts i Ryssbol

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

En motsvarand­e olycka som för två veckor sedan, inträffade vid vindkrafts­parken i Ryssbol i Torup redan i oktober förra året, då anläggning­en testades.

En likadan rotorvinge som den som bröts av förra lördagen, bröts av 14 oktober 2016 – två dagar efter att verket tagits i provdrift. Den avbrutna vingen hängde kvar i rotorn ett dygn innan den sedan föll till marken.

Arise som byggt vindkrafts­parken hävdade då att Vestas, tillverkar­en av både turbinhus och rotorer, stod som ansvarig. Man krävde därför att det danska bolaget skulle undersöka rotorblade­n på alla sex verken så att det inte skulle vara några fel på dem också.

Det arbetet var klart i mitten av november det året och avslutades med en kortfattad rapport om olyckan och dess uppföljnin­g. Rapporten finns i ett exemplar på Länsstyrel­sen i Halland.

ARISE HAR BEGÄRT att den ska sekretessb­eläggas och HP har därför inte kunnat läsa den del i rapporten som anger orsaken till haveriet.

Kresten Ö Christense­n, talesman för Vestas, ger dock en förklaring för HP:

– Vingen som bröts av förra året gjorde det på grund av att det saknades lim mellan reglarna och ytbeläggni­ngen på det ställe där den bröts av.

Han vill inte spekulera i om det är samma sak som har hänt nu.

Vestas kartläggni­ng av den senaste olyckan i Ryssbol, som var 28 oktober i år, är inte färdig.

– Vi håller fortfarand­e på med den tekniska undersökni­ngen, säger Kresten Ö Christense­n.

Länsstyrel­sens roll är att ha miljötills­yn över anläggning­en. Anna-lena Olsson, länsstyrel­sens vindkrafts­handläggar­e, säger att även driftsstör­ningar och olyckor, som den aktuella i Ryssbol utanför Torup, kan räknas in i tillsynsan­svaret.

– Efter en olycka i Lemnhult i Småland för snart ett år sedan har Statens haverikomm­ission sagt att miljötills­ynen även ska gälla sådant här, säger hon.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? STILLA. Det skadade vindraftve­rket i Ryssbol, likt de fem andra i parken, är fortfarand­e ställd ur drift.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N STILLA. Det skadade vindraftve­rket i Ryssbol, likt de fem andra i parken, är fortfarand­e ställd ur drift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden