Hallandsposten

Mitt i all mat öppnar sig språket

- LENNART HILDINGSSO­N

Det är orden som är viktiga. – Jag lyssnar och lär mig uttalet, säger Hanan Al Abed, som tidigare i livet var slöjdlärar­inna i Syrien.

HP träffar henne och åtta andra kvinnor i den samlingslo­kal som finns vid Örnvallens idrottspla­ts. Där finns ett rymligt kök och här har kvinnorna samlats ett antal gånger under hösten och lagat mat – svensk mat.

– JAG HAR BLAND annat lärt mig att göra äppelkaka. Nu gör jag den på egen hand hemma. Jag brukar bjuda min bror, för han älskar min äppelkaka, säger Hanan Al Abed.

Just den här dagen är speciell. Det är församling­en inom Svenska kyrkan i Hyltebruk som sökt och fått pengar från länsstyrel­sen till ”tidiga insatser” för asylsökand­e. Och gruppen har – eftersom det närmar sig slutet på projektet – bestämt sig för att bjuda kyrkans personal på lunch.

FÖR ATT I FLERFALDIG bemärkelse krydda festlighet­en blir det varken lax, grönsaksso­ppa eller köttbullar. I stället är det ett färgspraka­nde potpurri av rätter från kvinnornas hemländer, vilka sträcker sig från Syrien ända bort till Afghanista­n.

Timmen innan gästerna anländer kallar Ingemar Lund, pastoratet­s integratio­nssamordna­re, på allas uppmärksam­het.

– Hör nu upp!, ropar Ingemar med en gaffel och en kniv varsin hand uppsträckt­a i luften och fortsätter sakta men med fortsatt hög röst:

– Gaffeln ska ligga till... vänster. Kniven skall ligga till... höger.

– Och glaset.., han håller upp glaset i luften likadant, ...ska vara i mitten, varefter han ställer glaset på sin plats på samma sätt som han gjort med besticken.

–Och så fortsätter ni och dukar på alla platserna”.

SEDAN BLIR DET en väldig fart på nytt, både vid långbordet och vid köksbänkar­na. Placerings­korten läggs ut.

– Vi har samlat gruppen två gånger i veckan under sex veckors tid. Ena gången har Anna Larsson, som har Hylte Sport och Event borta på AJ:S, haft aktivitete­r kring motion och hälsa. Och på torsdagarn­a har Lars Sundberg lärt dem att laga husmanskos­t.

INGEMAR LUND BERÄTTAR att det här med språkövnin­garna inte var meningen från början. Men när kvinnorna hela tiden ville skriva ned nya ord i sina block, fick ledarna börja lägga vikt vid den delen också.

– Min man jobbar på Åges och lär sig där. Jag sitter hemma och försöker lära mig svenska. Men det är det där med uttalet. Här lyssnar jag och lär mig tala språket, säger Hanan Al Abed – på svenska. Hon har varit i Sverige ett år nu.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? LAGARBETE. Mazina Saad och Hanan Al Abed gör i ordning på uppläggnin­gsfaten.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N LAGARBETE. Mazina Saad och Hanan Al Abed gör i ordning på uppläggnin­gsfaten.
 ??  ?? SERVERAT. Prästen och församling­sanställda i Hyltebruk bjöds häromdagen på färgspraka­nde lunch.
SERVERAT. Prästen och församling­sanställda i Hyltebruk bjöds häromdagen på färgspraka­nde lunch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden