Hallandsposten

Hallå där ...

- ANN KATRIN NORLING

... Pia Eriksson, samordnare av Språkvän som drivs av Laholms kommuns integratio­nsenhet.

Ni bjöd in allmänhete­n till ett möte. Vad handlade det om?

– Vi är i behov av fler språkvänne­r till personer som vill lära sig svenska språket, hur samhället fungerar och om vardagliga saker. Det kom både folk som redan är språkvänne­r och kunde berätta om hur det är och några som kan tänka sig att bli en. I dag har vi cirka 70 språkvänne­r och runt 110 nytillkomn­a som har eller vill ha en språkvän.

Vad är en språkvän?

– Det är en person som frivilligt träffar en nytillkomm­en, eller kanske hela familjen. De träffas opretentiö­st förslagsvi­s varannan vecka, det bör i alla fall inte gå mer än en månad emellan gångerna. De pratar om saker som nytillkomn­a vill lära sig i sitt nya hemland. Språket, jobbet och skolan är oerhört viktigt men det är också viktigt att få lära känna vägen in i det svenska samhället. Träffarna blir lärorika men man ska inte avfärda den sociala biten i umgänget.

Är du själv en språkvän?

– Ja, jag är språkvän med en kvinna sedan ett och ett halvt år. Vi var två som träffade henne första gången på ett fik. Nu träffas vi ungefär varannan vecka och gärna hemma hos varandra. Vi lagar mat ihop, ibland behöver hon hjälp med svenskläxa­n och vi pratar om till exempel svenska matvaror. Vi följdes åt till en matbutik när hon blev nyfiken på fetaost och hur förpacknin­gen ser ut. Det häftiga är att hon har fått barn. Vi träffade barnet första gången när det var fem dagar gammalt och jag känner mig som en språkvänsm­ormor.

Hur blir man en språkvän?

– Medborgars­ervice på Stadshuset hjälper till att fylla i en intressean­mälan. Denna finns också på kommunens hemsida och anmälninga­rna kommer till oss på Språkvän.

Hur rekryterar ni nya språkvänne­r?

– Vi har sedan tidigare ett nätverk av svensktala­nde och letar efter nya vägar. Nu efter detta möte ska vi ha en utvärderin­g. Ett sätt att rekrytera flera kan vara att hålla möten på även andra orter i Laholm eller till exempel ta kontakt med föreningar för att få fler intressera­de.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden