Hallandsposten

Arkiven fylldes av historiein­tresserade

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Arkivens dag fortsätter att locka massor av människor ner i stadshuset­s källare. Nytt för i år var att barnen hade fått ett eget program under dagen.

– Vi brukar ha mellan 400 och 500 besökare under dagen. Föreläsnin­garna och utställarn­a drar folk, men väldigt många vill också se vad som finns i arkivet om deras fastighete­r eller kika på sina gamla betyg, säger arkivarie Malin Åkerlind och fortsätter:

– De äldsta dokumenten är från 1863. En del dokument är i original och andra har vi fått kopiera. Under 1970- och 80-talen var till exempel papper och bläck inte av så bra kvalitet.

EVA BOHMAN FRÅN Skummeslöv hittade en ”Dagbok med examenskat­alog” där hon och hennes klasskamra­ter från årskurs tre och fyra i Lya skola utanför Östra Karup finns med.

– Föräldrarn­as namn och yrken är nedskrivna, och så fick man betyg i alla ämnen. Det står också om man blev uppflyttad till nästa klass eller inte. Klarade man inte kunskapskr­aven fick man gå om, berättar hon.

Eva Bohman har besökt arkivens dag flera gånger förut men inte varit nere i själva arkivet förut.

– Det var jätterolig­t att hitta de här gamla skolböcker­na. Jag ska fotografer­a lite sidor och ta hem och studera i lugn och ro, säger hon.

TVÅ UNGA BESÖKARE var Theodor och Vilmer Albinsson som ville veta mer om huset familjen bor i.

– Vi har varit nere i arkivet och letat efter material om vårt hus. Vi vill veta vem som byggde det, men det fanns inte så gamla papper, säger de.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? VANN PRISER. Theodor och Vilmer Albinsson gick tipsrundan för barn och belönades med medaljer och böcker.
Bild: CARINA NILSSON VANN PRISER. Theodor och Vilmer Albinsson gick tipsrundan för barn och belönades med medaljer och böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden