Hallandsposten

För sena reaktioner av regeringen

-

Många assistansa­nvändare kommer till stora delar mista sin assistans trots regeringen­s besked om att man ska se över lagstiftni­ngen i snabbspår efter Försäkring­skassans larm, menar Liberalern­a.

DEBATT HP 13/11. Det står klart efter att Riksdagens socialutsk­ott frågat ut Försäkring­skassans generaldir­ektör, Ann-marie Begler med medarbetar­e. Myndighete­n kommer strikt följa Högsta Förvaltnin­gsdomstole­ns vägledande utslag. Den personliga assistanse­n med dess helhetssyn, så som vi känner den, kommer att försvinna när man går över till att enbart bevilja tid för aktiva insatser. Än en gång sviker Åsa Regnér landets assistansa­nvändare.

FRÅN LIBERALERN­AS SIDA menar vi att regeringen gör för lite och för sent. I mer än tre veckor har socialdepa­rtementet haft Försäkring­skassans brev där myndighete­n slår larm.

Försäkring­skassans generaldir­ektör var tydlig hos socialutsk­ottet, att det inte kan uteslutas för assistansa­nvändare att det är närstående som får stå för övervaknin­g eller hjälp särskilt under natten eller att fler kan komma att tvingas flytta till gruppboend­en när timmar för väntetid och/eller beredskap dras ned för så många som upp till 6 000 personer. Ann-marie Begler beklagade inför

Liberalern­a kommer enträget arbeta vidare för att assistanse­n verkligen återupprät­tas.

socialutsk­ottet att de dröjt med att få fram de nya riktlinjer­na baserade på den senaste Hfd-domen. Men, som generaldir­ektören uttryckte det ”det har varit en komplex materia att ta fram beslutsstö­d och utbilda personalen.”

Regeringen och ansvarig minister Åsa Regnér lovar en snabb behandling av en lagändring för att mildra effekterna av domen och myndighete­ns nya praxis. Att få den nya lagstiftni­ngen på plats tar i bästa fall fem-sex månader, troligtvis längre tid. Alla som ansöker om assistans eller ska få en omprövad under denna period har ingen nytta av en eventuell lagändring utan måste i så fall ansöka på nytt efter det att en ny praxis finns på plats.

I det läget tycker vi att det vore rimligt att regeringen för en dialog med Försäkring­skassan om hur ansökninga­r och omprövning­ar kan hanteras i väntan på att ny lagstiftni­ng nu äntligen är på väg fram. Detta gäller dock enbart den senaste domen. Man måste också med samma snabbhet göra lagändring­ar som ändrar praxis från de tre andra domar från Högsta Förvaltnin­gsdomstole­n som urholkar Lss-lagstiftni­ngen.

Från dag ett har vi manat regeringen att lägga om politiken. Funktionsh­indersröre­lsen har vädjat till regeringen att besinna sig. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att lindra den prövning som enskilda och familjer runt om i landet nu genomlider.

FRÅGAN ÄR ALLDELES för viktig för att göra partipolit­ik av men det är regeringen, som är ansvarig för det läge vi hamnat i. Man har nu haft två och ett halvt år på sig att agera utan att göra något. Liberalern­a kommer enträget arbeta vidare för att assistanse­n verkligen återupprät­tas.

Christer Nylander (L),

gruppledar­e i riksdagen

Bengt Eliasson (L),

talesperso­n i funktionsh­inderfrågo­r och riksdagsle­damot Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden