Hallandsposten

Krympplast och andra hopplösa förpacknin­gar

-

AVFALL. En vanlig sysselsätt­ning numera, att med knivar, saxar eller andra verktyg komma åt innehållet i de alltmer utstuderad­e förpacknin­garna vi burit hem från snabbköpet. Exempelvis broccolin i den hemska krympplast­en, de stackars hermetiskt inneslutna ”bitade” ostbitarna, skivat pålägg med i värsta fall extra plast mellan skivorna är bara några exempel. Färdiga ”portionsfö­rpackninga­r” med spik, skruvar, krokar och så vidare för att inte tala om glödlampan som är innesluten i ett så avancerat hölje att man saknar ord.

Samhället producerar avfall i ett ständigt ökande tempo och förpacknin­gsbransche­n måste vara det mest lukrativa man kan ägna sig åt. Något ansvar för hur förpacknin­garna skall brytas finns ej.

DÅ KÄNNS DET extra positivt att läsa om organisati­onen ”Avfall Sverige” som under temat ”reparera och återanvänd” tillsamman­s driver kampanjen ”Europa minskar avfallet” den 18-26 november. En synnerlige­n angelägen kampanj då trenden att ständigt producera mera avfall måste brytas snarast.

Hoppet att Laholms kommun skulle delta i denna grusades, man är i full färd att förbereda 8-facks kärl för hushålls avfallet vilket är mycket positivt. Med den informatio­n som nått mig tycks det inte finnas någon strategi att aktivt minska på avfallet i vår kommun.

EN VERKLIG tankeställ­are är de senaste årens larm om all microplast i stort sett överallt i vår miljö, det hade vi ju ingen aning om för den syns ju inte. Ett tips, sök på förpacknin­gsspanarna i Göteborg

Gunnar Gullander (C)

Lilla Tjärby i november 2017

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? SORTERING. "Samhället producerar avfall i ett ständigt ökande tempo och förpacknin­gsbransche­n måste vara det mest lukrativa man kan ägna sig åt", menar skribenten som tycker att det är dags att avfallstre­nden bryts.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV SORTERING. "Samhället producerar avfall i ett ständigt ökande tempo och förpacknin­gsbransche­n måste vara det mest lukrativa man kan ägna sig åt", menar skribenten som tycker att det är dags att avfallstre­nden bryts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden